Liemers

Ondernemers balen van vertraging rond doortrekken A15

File op de A12, vlak bij de plek waar de A15 moet beginnen.
File op de A12, vlak bij de plek waar de A15 moet beginnen. © Omroep Gelderland
ZEVENAAR - De Liemerse ondernemersvereniging Lindus begrijpt niet dat de Raad van State extra onderzoek wil laten doen naar de stikstofberekeningen rond de verlenging van de A15. "Dit komt als een donderslag bij heldere hemel en zorgt wéér voor veel vertraging", aldus voorzitter Henk Dekker.
De Raad van State oordeelde eerder dat de stikstofsommen die de overheid voor het project maakte onvoldoende waren onderbouwd. Snelwegen trekken verkeer aan en als dat verkeer is uitgerust met benzine- en dieselmotoren, dan veroorzaakt het uitstoot van stikstofoxiden en dat kan weer schade veroorzaken aan beschermde natuurgebieden.

Berekeningen

Afgelopen september werd bekend dat de overheid elders in Gelderland zes boerenbedrijven had uitgekocht om de extra uitstoot te compenseren. Maar milieuorganisaties - zoals Mobilisation for the Environment (MOB) - gingen hier tegen in en kwamen met andere berekeningen. De Raad van State wil nu gerechtelijke omgevingsdeskundigen van de Stichting Advisering bestuursrechtspraak (STAB) inschakelen.

Uitstel van uitspraak

Dit betekent dat de uitspraak die eerder nog begin dit jaar verwacht werd, wederom wordt uitgesteld. "Ik snap dit niet, hadden ze hier niet op kunnen voorsorteren? Natuurlijk zouden er weer zienswijzen worden ingediend. Ik vind het vreemd, dit klinkt als tijd rekken", zegt een onthutste Henk Dekker.
De Raad van State verwacht voor de zomer nog geen uitspraak te kunnen doen over het verlengen van de snelweg. Al jaren is ligt het plan er om snelweg A15 van Bemmel door te trekken naar de A12 bij Zevenaar. Met dat project wil de overheid een einde maken aan de dagelijkse verkeersopstoppingen op provinciale wegen in de regio.

'Drama voor de economische ontwikkelingen'

"En dit wordt alleen maar erger", vertelt Henk Dekken van Lindus. Bij de organisatie zijn 260 ondernemers van 34 bedrijventerreinen in de Liemers aangesloten. "In de ochtend en avond zit de A12 al weer bijna dagelijks dicht. Als binnenkort thuiswerken niet meer nodig is, wordt het nog drukker. Het is voor veel bedrijven echt een enorme kostenpost, al die vrachtwagens en personeelsleden die telkens in de file staan. " Dekker noemt het een drama voor de economische ontwikkelingen in de regio.

Behoefte aan duidelijkheid

Ook de gemeente Zevenaar is teleurgesteld dat er voorlopig geen uitspraak komt. "Iedereen heeft behoefte aan duidelijkheid en nu is het nog langer onzeker welke kant het op gaat", laat een woordvoerder weten. De gemeente Zevenaar verkent daarnaast ook nog de mogelijkheden voor een alternatief. Maar vooralsnog kunnen daar nog geen details over gegeven worden. Die komen later dit jaar.

'Goed idee'

Er zijn natuurlijk ook partijen blij met het extra onderzoek. Zoals milieuorganisatie MOB. Voorzitter Johan Vollenbroek vindt dat nieuwe stikstofberekeningen van de overheid "voor geen meter kloppen". Hij noemt het onterecht dat in het besluit alleen is gekeken naar stikstof die neerkomt binnen een straal van 25 kilometer van de snelweg en is daarom ook blij dat er nu experts naar gaan kijken. "Een goed idee, zegt hij. "Bij de Raad van State zitten rechters, bij de STAB zitten specialisten. Hij heeft dan ook het volste vertrouwen in een voor zijn organisatie gunstige uitkomst.
Ondertussen kijkt Lindus met omliggende gemeenten nog wel naar andere oplossingen tegen het als maar groter wordende fileprobleem. Zo zijn al verschillende projecten gestart om meer mensen op de fiets of in het openbaar vervoer te krijgen en om de spits te mijden.
Zie ook: