Noord-Veluwe

25 arbeidsmigranten ontdekt in onveilige woning, burgemeester grijpt in

De woning had geen rookmelders of brandmeldsysteem.
De woning had geen rookmelders of brandmeldsysteem. © ANP
ELSPEET - Burgemeester Breunis van de Weerd van Nunspeet heeft donderdagavond een woning aan de Molenweg in Elspeet gesloten. Uit een controle bleek dat de woonomstandigheiden voor de ongeveer 25 arbeidsmigranten onveilig waren. Ook mochten ze daar helemaal niet wonen.
De brandweer stelde vast dat er geen rookmelders of een brandmeldsysteem aanwezig waren en ook geen veilige vluchtwegen en blusmiddelen. Verder was de totale ruimte zo ingericht dat fatsoenlijk wonen onmogelijk was.

Rapport van de brandweer

De bewoners werken allen voor uitzendbureaus. Die hebben vervangende woonruimte geregeld, zegt een woordvoerder van de gemeente Nunspeet. "We hadden signalen gekregen dat een controle naar de woonsituatie nodig zou kunnen zijn", zegt hij.
Hoelang de sluiting duurt, weet hij niet. "Dat hangt af van het rapport van de brandweer. Dat hebben we vrijdag." Op basis van het brandweerrapport wordt ook bepaald wat de gevolgen zijn voor de eigenaar van het pand.
In een toelichting op zijn besluit het pand te sluiten noemt burgemeester Van de Weerd 'het risicovol verblijven in een brandonveilig onderkomen onbestaanbaar'.