Rivierengebied

Maasdriel wil versoepeling van regelgeving over nieuwbouw

De binnenstad van Maasdriel.
De binnenstad van Maasdriel. © Omroep Gelderland
KERKDRIEL - Volgens lokale politici in Maasdriel houdt regelgeving vanuit de provincie en het rijk de gemeente tegen om te voldoen aan de bouwvraag. Op die manier blijft volgens het de woningmarkt op slot.
"We moeten Den Haag en Arnhem aanspreken", stelde Ko Hooijmans van de lokale VVD in het gemeenteraadsdebat van Omroep Gelderland in samenwerking met Oké FM. De wil is er volgens hem om aan de slag te gaan, maar er zit nu een plafond aan het aantal woningen dat gebouwd mag worden. Ad Robbemondt van het CDA is het met hem eens, maar waakt voor teveel onnodige nieuwe huizen. "We moeten niet alleen in groeikernen bouwen, maar ook in kleine kernen. Daar waar t gevraagd wordt."
Een andere oorzaak die volgens Robbemondt ervoor zorgt dat de huizen momenteel zo duur zijn, zijn de bouwkosten. "Die zijn op dit moment twintig procent hoger dan in 2020." Daarom vraagt ook Tom van Engelen van D66 om hulp van bovenaf. "Als ik huizen niet rendabel krijg dan gaat geen ontwikkelaar er in stappen." En dan wordt er alsnog niet gebouwd in Maasdriel.

Duur van de bouw

Voor Hooijmans was dit allemaal nog niet genoeg. Hij haalde ook nog aan dat het jaren kan duren voor er uiteindelijk een bouwproject is afgerond. "We hebben ellenlange procedures in dit land", verzuchtte hij. "Als je ergens aan begint dan duurt het acht tot tien jaar voor je kunt beginnen met bouwen."
Ook daar kan de landelijke politiek volgens hem wat aan doen. "We moeten via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten aankloppen bij de rijksoverheid om proberen de procedures te verkorten."
Het debat nog eens terugkijken?

Zie ook: