Noord-Veluwe

Brokken beton vallen uit viaduct, gemeente wil viaduct sluiten

Uit viaduct Hoog Burel kunnen stukken beton vallen
Uit viaduct Hoog Burel kunnen stukken beton vallen © Rijkswaterstaat
LIEREN - Uit het viaduct Hoog Burel over de snelweg A1 bij Apeldoorn kunnen brokken beton vallen, maar de gemeente Apeldoorn voelt zich niet verantwoordelijk voor een eventueel ongeluk dat gevolg kan zijn. Zij zeggen dat Rijkswaterstaat de eigenaar is.
De gemeente wil dat heel 'helder, concreet en duidelijk' op papier hebben, zo schrijft Apeldoorn aan het hoofd van Rijkswaterstaat Oost-Nederland. Het is volgens de Veluwse gemeente al sinds 2016 duidelijk dat het viaduct aan de onderkant betonschade heeft. Rijkswaterstaat heeft sindsdien niks gedaan, vindt de gemeente.
De gemeente maakt zich wel zorgen om de veiligheid van Apeldoorners die het viaduct berijden en om de veiligheid van de automobilisten van de A1. Volgens Apeldoorn kan namelijk niet voorspeld worden wanneer er stukjes beton naar beneden vallen.

'Per direct sluiten'

Om het viaduct aan te pakken, zou een omleiding nodig zijn. Daar was de gemeente al mee bezig, maar de rechter stak daar nog een stokje voor. Hij vond namelijk dat het effect op natuurgebied de Veluwe onvoldoend gewogen was. Ook zou het niet duidelijk zijn of hulpdiensten Radio Kootwijk zouden kunnen bereiken, als het viaduct dicht is. Dat zou Rijkswaterstaat geregeld hebben met een grondeigenaar, zegt de gemeente Apeldoorn, maar dat wordt nu eerst gecheckt bij de hulpdiensten.
Door de procedures kan het herstel van het afbrokkelende viaduct nog jaren gaan duren, vreest Apeldoorn. De gemeente wil dat het viaduct als onveilig wordt bestempeld.