Gelderland

'Ik weet waar je woont', één op de vijf raadsleden stuit op criminelen

De inval in het drugslab Achter-Drempt.
De inval in het drugslab Achter-Drempt. © Roland Heitink
ARNHEM - Criminelen rammelen aan de poort van gemeentehuizen. Een op de vijf raadsleden ziet ondermijning plaatsvinden, zo blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland en Kieskompas.
Volgens 20 procent van de raadsleden proberen criminelen te infiltreren. En zijn er subtiele bedreigingen, bijvoorbeeld bij ambtenaren. "Je hoort van een burgemeester in Haarlem die moest onderduiken, maar het is vaak veel subtieler. Een ambtenaar die gestalkt wordt, omdat criminelen weten dat hij of zij met een vergunning bezig is. Dat moet echt meer bespreekbaar worden gemaakt", zegt Albert Bootsma van het RIEC Oost-Nederland.
'Ik weet waar je woont', één op de vijf raadsleden stuit op criminelen
Het RIEC helpt alle Gelderse gemeenten om ondermijning tegen te gaan. Volgens Bootsma is juist de gemeente essentieel in die aanpak: "Ondermijning begint lokaal."
"Ondermijning is heel simpel de verwevenheid van de bovenwereld met de onderwereld", legt Bootsma uit. Dat gaat om een lege schuur voor drugs, maar ook over invloed op een vergunning die wel of niet wordt afgegeven. Criminelen hebben soms zo'n vergunning nodig om wit te wassen.
De boodschap: Ik weet waar je woont
Albert Bootsma
Bootsma haalt ook vaker het voorbeeld aan van een ambtenaar die bij zijn wekelijkse boodschappen steeds dezelfde man ziet staan: niet strafbaar, wel heel vervelend. "Of je krijgt een bloemetje thuis met alleen een naam en een afzender. De boodschap is dan: ik weet waar je woont. Dat is niet fijn."

'Nogal optimistisch'

Wilko Pelgrom is raadslid voor het CDA in Bronckhorst, heeft een politie-achtergrond en vindt de raadsleden nogal optimistisch. "Als je het nieuws volgt, zie je dat er in bijna elke gemeente wel wat aan de hand is. Drugslabs, hennep op zolder, zorgfraude, sportverenigingen die worden gesponsord met crimineel geld. Dat aantal van één op de vijf, dat valt me tegen."

Raadsleden hebben onvoldoende kennis

Pelgrom denkt dat raadsleden vaak onvoldoende kennis hebben van ondermijning. "Het is voor veel mensen ver van je bed. Je moet echt wel weten welke signalen je moet oppakken. Anders krijg je ook dat verkeerde mensen zich aan je gaan binden én dan zitten ze bij het bestuur en dat is niet goed."
Het RIEC is al een aantal jaar bezig om gemeenten te helpen ondermijning beter te bestrijden. "Ondermijning begint lokaal, elke gemeente heeft er mee te maken. Het is enorm belangrijk dat signalen worden opgepakt", stelt Bootsma.
Volgens hem is het bewustzijn bij gemeenten de afgelopen jaren wel gegroeid. "We kijken beter. Dat was ook echt een speerpunt de afgelopen jaren. Men is echt wel meer gespitst op afwijkende ontwikkelingen, om te zien wat je moet zien."