Rivierengebied

Rivierenland wil bedje spreiden voor 'cruciale' arbeidsmigranten

© Omroep Gelderland
TIEL - Waar moeten de 12.000 arbeidsmigranten in Rivierenland wonen? En hoe krijg je voor elkaar dat ze allemaal fatsoenlijk onderdak krijgen? De gemeenten in de regio maken plannen om daar snel werk van te maken in de wetenschap dat de arbeiders uit het buitenland van cruciaal belang zijn om de economie in de benen te houden. De komende tien jaar zouden er zelfs nog vele duizenden extra migrantenhanden nodig zijn.
Voor belangrijke sectoren als de fruitteelt, (glas)tuinbouw, bouw, industrie en logistiek zijn de arbeidsmigranten onmisbaar. En deze afhankelijkheid wordt de komende jaren nog groter, schrijft het bureau Public Result dat dit onderwerp voor Regio Rivierenland op de kaart moet zetten.
Er is echter nu al een groot tekort aan goede huisvesting voor de arbeidsmigranten. Dit zorgt voor slechte woonomstandigheden en problemen in de omgeving. De gemeente Tiel, waar de meeste arbeidsmigranten wonen, is al enkele jaren bezig om deze problemen aan te pakken.
Bekijk hier hoe dat in zijn werk gaat. De tekst gaat daaronder verder.
Woninginspectie in Tiel.
Vanwege hun economische belang, moet de regio aantrekkelijk blijven voor arbeidsmigranten, concludeert Public Result. De komende tien jaar zouden er door de vergrijzing nog tussen de drie- en tienduizend extra arbeidsmigranten nodig zijn. En die moeten allemaal ergens wonen.

Waterbedeffect voorkomen

Arbeidsmigranten fatsoenlijk onderdak bieden, bleek de afgelopen jaren geen gemakkelijke opgave. Diverse plannen om tot centrale huisvestingslocaties te komen zijn op niets uitgelopen. Om hier verandering in te brengen ligt er nu een regionaal uitvoeringsprogramma. Het is de bedoeling dat alle regiogemeenten straks dezelfde regels hebben over de kwaliteit van huisvesting en hoe dat geregeld is.
Ook zouden ze gezamenlijk moeten handhaven op misstanden en moeten migranten hulp krijgen en beter geïnformeerd worden over hun rechten en plichten. Dat alles zou dan een waterbedeffect moeten tegengaan waarbij huisvesters van arbeidsmigranten zich steeds verplaatsen naar de buurgemeente met de minst strikte regels.

Lijst met woonlocaties

Maar het allerbelangrijkste is dat de gemeenten locaties moeten aanwijzen waar arbeidsmigranten kunnen wonen. Met het kadaster is nu een methode ontwikkeld waarmee alle mogelijk geschikte locaties voor centrale huisvesting in de regio worden aangewezen. Daarbij worden allerlei zaken meegewogen zoals de bereikbaarheid, de omgeving, de huidige functie, financiële haalbaarheid en de afstand tot het werk.
Het idee is dat dit plan leidt tot een evenwichtige verdeling van de woonlocaties. Zo werken veel arbeidsmigranten in de voormalige gemeente Geldermalsen, maar wonen er daar maar weinig. In Tiel is die situatie andersom. Er ligt wel een plan voor centrale woongebouwen in Geldermalsen. De gemeenteraad van West Betuwe praat binnenkort over de voorwaarden waaraan zo'n locatie zou moeten voldoen.
Omroep Gelderland rijdt in februari en maart in een speciale bus door de provincie, om in samenwerking met lokale omroepen verkiezingsdebatten uit te zenden. Dus ben je benieuwd hoe de lokale politiek over dit onderwerp en andere kwesties in de gemeente denkt? Kijk dan om 14.30 uur naar het lokale verkiezingsdebat van Tiel, in samenwerking met RegioTV Tiel. Meer informatie over het debat vind je op de pagina van GLD Stemt.

Zie ook: