Rivierengebied

Eerste verdachte afpersingszaak Hedel hoort twee jaar cel tegen zich eisen

Een aangestoken woningbrand in Hedel behoort ook tot de reeks incidenten
Een aangestoken woningbrand in Hedel behoort ook tot de reeks incidenten © Meesters Multimedia
HEDEL - Het Openbaar Ministerie eist vier jaar gevangenisstraf, waarvan twee voorwaardelijk, tegen een van de verdachten in het zogeheten Panter-proces. Het was de eerste verdachte die besproken werd in een rits strafzaken tegen zeven verdachten die volgens justitie betrokken zijn geweest bij aanslagen gericht tegen medewerkers van fruitbedrijf De Groot in Hedel in 2020.
De zitting was besloten, vanwege bedreigingen waar de 22-jarige verdachte volgens de rechtbank mee te maken heeft.
De verdachte die donderdag zijn strafeis hoorde uitspreken, wordt ervan verdacht dat hij heeft gereden als chauffeur bij diverse aanslagen in het Rivierengebied, als onderdeel van een afpersingscampagne gericht tegen fruitimportbedrijf De Groot Fresh Group. Hij werd eind 2020 klemgereden bij een undercoveractie van de politie. Agenten in een undercover-outfit duwden hem in een busje en vroegen hem naar zijn rol bij de geweldsdaden.

Betrokken bij vijf incidenten

De man wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij vijf incidenten in 2020. Twee daarvan vonden plaats in Tiel, op 5 oktober en 28 oktober. De verdachte zou bij vier van de vijf incidenten een rol als chauffeur hebben vervuld, terwijl een medeverdachte de mortierbommen regelde en daadwerkelijk gooide.
De verdachte bekende na zijn aanhouding meteen diverse criminele handelingen en lapte ook zijn handlangers erbij. Een week later zou hij dezelfde verklaringen herhalen tijdens een politieverhoor, in het bijzijn van zijn advocaat.
De zitting was donderdag niet toegankelijk voor pers en publiek. Dit vanwege de dreiging die er vanuit het criminele milieu naar de verdachte uit gaat. Zijn familie en hijzelf zijn hun leven niet meer zeker sinds hij zijn daden bekend heeft.
Afgelopen week zond Omroep Gelderland een documentaire uit over de Hedelse afpersingsaffaire, Coke, bommen en bananen. Via YouTube is deze documentaire terug te zien:
Zie ook: