Gelderland

Brand in zendmast Bennekom is de zoveelste in een rij

Brandstichting lijkt vrijwel altijd de oorzaak van branden in zendmasten.
Brandstichting lijkt vrijwel altijd de oorzaak van branden in zendmasten. © Omroep Gelderland
BENNEKOM - In Bennekom ging in de nacht van woensdag op donderdag een zendmast in vlammen op. Het was de derde mast die in Gelderland in twee maanden tijd afbrandde. Zendmasten lijken daarmee na een serie brandstichtingen in 2020 nog steeds doelwit van tegenstanders van 5G-technologie.
De brand in de zendmast in Bennekom lijkt volgens de politie aangestoken en herinnert aan een reeks branden die eerder plaatsvonden. In het voorjaar van 2020 gingen verspreid over het hele land meerdere zendmasten in vlammen op. In totaal ging het in 29 stuks.

Drie keer brand in dezelfde zendmast

De allereerste van die serie branden was in Gelderland. Op 3 april 2020 stond een zendmast in lichterlaaie in Beesd. De mast liep daardoor forse schade op. In Rijswijk (gemeente Buren) werd in hetzelfde jaar een telefoonmast zelfs drie keer in brand gestoken. Bij de derde keer in juni was de brand zo heftig dat de mast niet meer te herstellen was.
Na de branden in 2020 leek het lang rustig te blijven. Maar in Gelderland brandden in december in één nacht tijd ineens weer twee masten af. Langs de A50 bij Loenen en Beekbergen, op korte afstand van elkaar. Bij beide zendmasten bleek volgens een videocorrespondent een stuk hekwerk doorgezaagd.

Verzet tegen 5G-technologie

Brandstichting wordt vaak al oorzaak genoemd. Tegen de masten is weerstand omdat de gebruikte 5G-technologie schadelijk zou zijn. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) ging het tijdens de eerdere brand echter maar in één geval om een daadwerkelijke 5G-mast was. De rest was in gebruik voor oudere 3G- of 4G-communicatie.

Geen georganiseerde misdaad

De politie bevestigde eerder al dat er sprake was van brandstichting. Die waren niet het werk van een georganiseerd crimineel verband, stelde het Openbaar Ministerie (OM) na uitgebreid onderzoek.
Zover bekend zijn toen in totaal zes personen opgepakt, in leeftijd variërend van 23 tot 34 jaar. Onder de verdachten waren geen inwoners van Gelderland. Over de motieven van de verdachten wil het OM niets zeggen.