Noord-Veluwe

Burgerbelangen Ermelo zit na ruzie met twee fracties in de raad

Bart van der Knaap (links) en Han Wilhelm.
Bart van der Knaap (links) en Han Wilhelm. © Omroep Gelderland
ERMELO - De splitsing binnen Burgerbelangen Ermelo is definitief. Dat is de conclusie na de gemeenteraadsvergadering van woensdagavond. Besloten is om twee fracties te vormen: Burgerbelangen A en Burgerbelangen B. Het is het gevolg van een ruzie binnen de partij.
De vergadering, die digitaal plaatsvindt, wordt woensdagavond zoals gewoonlijk geopend met een moment van stilte. Dat lijkt even permanent te zijn voor Burgerbelangen-fractievoorzitter Bart van der Knaap. Zijn geluid werkt niet mee, wat even tot een glimlach leidt bij zijn politieke concurrent Han Wilhelm. Het technische euvel wordt snel verholpen en Van der Knaap krijgt van burgemeester Dorine Burmanje de gelegenheid een verklaring te geven voor de ontstane commotie, afgelopen week. Burmanje: "We hebben van alles vernomen uit de media, maar we gaan horen wat de situatie is."

Fusie met Eén Ermelo

Van der Knaap geeft aan dat de crisis binnen de partij is ontstaan vanwege zijn ondersteuningsverklaring voor de nieuwe partij Eén Ermelo, en dat dit uiteindelijk leidt tot een splitsing binnen de partij. Van der Knaap geeft aan de berichtgeving hem persoonlijk heeft geraakt: "Zo las ik onder meer geruchten dat ik actief zou zijn bij Eén Ermelo. Dat is niet het geval."
"Ik heb destijds van het vorige bestuur de opdracht gekregen te praten met de nieuwe partij. Ik heb interne gesprekken gevoerd. Het doel was mensen samen te brengen en eventueel toe te werken naar een fusie van beide partijen. Daar was een bestuurslid bij en ook Burgerbelangen-wethouder Wouter Vogelsangh heeft bij die gesprekken gezeten. De conclusie was uiteindelijk dat een fusie tussen beide partijen niet zou plaatsvinden."
Uiteindelijk heeft Van der Knaap dus een zogenoemde 'ondersteuningsverklaring' getekend. "Dat zie ik eigenlijk als niets anders dan een formeel welkom", zegt Van der Knaap daarover. "Maar misschien ook wel als een reactie op het ondemocratisch vastgestelde verkiezingsprogramma van Burgerbelangen Ermelo.'

Rollercoaster

"Ik wist dat ik in een rollercoaster terecht zou komen", zegt Van der Knaap, nadat de ruzie op straat is komen te liggen. "Ik ben niet trots op het resultaat. Ik zie het als een interne kwestie, die ik ook liever intern had opgelost."
Burgerbelangen Ermelo gaat nu verder met twee fracties: Burgerbelangen A en B. Fractie A wordt gevormd door Han Wilhelm, in fractie B zitten Van der Knaap en Ben Noorloos. Burgemeester Burmanje grapt dat ze de fracties uit elkaar kan houden: "Fractie B is dus van Ben en Bart".
Ook complimenteert ze de partij dat het op deze manier is opgelost en wenst ze beide fracties veel sterkte, rust en ruimte om het tot een goed eind te brengen.

Geloofwaardigheid lokale politiek

Ook Han Wilhelm van Burgerbelangen Ermelo A krijgt de gelegenheid te reageren, maar dat wil hij niet: "In het belang van de geloofwaardigheid van de lokale politieke wens ik dat niet doen", is zijn korte commentaar. Fractie Burgerbelangen Ermelo B vergadert nog twee keer mee en dan zullen zowel Bart van der Knaap als Ben Noorloos afscheid nemen van de politiek. Han Wilhelm staat als lijstrekker van Burgerbelangen Ermelo op de kieslijst van de komende verkiezingen.

Zie ook: