Achterhoek

Lochemse politici zetten in op de aanpak van droogte

Boeren beregenen hun gewassen.
Boeren beregenen hun gewassen. © Omroep Gelderland
LOCHEM - Verdroogde graslanden, lege sloten en beken en droge poelen in natuurgebieden. De droge en warme periodes hebben de Achterhoek de afgelopen jaren hard geraakt. Boeren plaatsen schotten en zelfs skippyballen in slootjes om water vast te houden. Het waterschap roept op tot onorthodoxe maatregelen om het grondwaterpeil in stand te houden. Maar nu komen ook gemeenten zelf in actie, zoals Lochem.
Vier jaar geleden was klimaatverandering al wel een thema, maar in de verkiezingsprogramma's kwam de droogte bijna niet aan bod. Dat is dit jaar anders. Het is een echt verkiezingsonderwerp geworden, want ook de lokale politiek denkt na over manieren om met de droogte om te gaan.
"Het is een van onze hoofdthema's", zegt Henk Van Zeijts, lijsttrekker van GroenLinks in Lochem. "Het is een groot probleem voor onze natuur en landbouw. Daarnaast heeft hitte een negatief effect op onze gezondheid."
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
De droogte staat op het verkiezingsprogramma in Lochem

Bewustwording

Ook het CDA en D66 willen actief aan de slag met het onderwerp. Beide partijen richten zich vooral op bewustwording. "Burgers moeten weten wat zij kunnen doen", zegt Marleen van der Meulen, lijsttrekker van D66. "Ze moeten zich ervan bewust zijn dat ook zij een steentje kunnen bijdragen en daar willen we flink op inzetten." De partij wil mensen motiveren om stenen uit hun tuin te halen en daar op kosten van de gemeente een plant voor terug te zetten.
Ook de PvdA is daar voorstander van. "We moedigen bewoners met voorlichting aan om hun eigen tuin, dakterrassen en/of daken te vergroenen", aldus Jos Israel van de PvdA. Ook LochemGroen! sluit zich daarbij aan. "Er komt een campagne om water vast te houden en er komt een subsidie om tuinen te vergroenen", laat Calle Janssen weten.

Water opvangen in wijken

Het CDA kijkt ook verder. "Wadi's kunnen het water van extreme regenbuien opvangen", zegt Eelke Meijer. Ook GroenLinks kijkt niet alleen naar de burger, maar ook naar de gemeentelijke rol. "Als we woonwijken aanleggen, dan houden we nu al rekening met de klimaatverandering", legt Van Zeijts uit. Daarbij wordt een project in Harfsen aangehaald als voorbeeld.
GroenLinks wil dat de komende jaren dit soort maatregelen niet alleen in nieuwbouwwijken worden toegepast; ook oudere wijken zouden aangepast moeten worden aan de klimaatveranderingen. "Wij willen in ieder geval meer groen in de wijk. Voor elke meter bebouwing moet tien vierkante meter groen komen. Dat is goed voor de biodiversiteit, maar gaat ook hittestress tegen en er is op deze manier ruimte om water op te vangen."

Vergroenen

De PvdA wil de wijken ook aanpakken: "We kiezen ervoor om onze wijken te vergroenen, investeren in de aanleg van plantsoenen en bomen en maken door het verlagen van de parkeernormen meer ruimte voor het groen. Bij het rioolonderhoud pakken we meteen ook de straat aan. We zorgen ervoor dat er meer groen wordt aangelegd en verbeteren de doorwatering."
De partij heeft ook ideeën over de financiering: "Wanneer door deze investeringen het rioolrecht omhooggaat, vangen we dit inkomensafhankelijk op. We laten doorrekenen of dit met de WOZ-waarde van woningen kan worden bepaald, zodat ook hier de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen."

Samenwerken

Lex de Goede van Meedenken met Lochem: "Het staat niet in ons verkiezingsprogramma. We praten komende maand al met de huidige gemeenteraad over het Klimaatadaptieplan."
Alle partijen zijn het erover eens dat het een gezamenlijk probleem is: "Het is heel erg belangrijk dat we met iedereen praten. We moeten met zowel boeren, burgers, het waterschap als de provincie om tafel", aldus D66'er Marleen van der Meulen.
Omroep Gelderland rijdt in februari en maart in een speciale bus door de provincie, om in samenwerking met lokale omroepen verkiezingsdebatten uit te zenden. Dus ben je benieuwd hoe de lokale politiek over dit onderwerp en andere kwesties in de gemeente denkt? Kijk dan om 15.30 uur naar het lokale verkiezingsdebat van Lochem, in samenwerking met Radio Ideaal. Meer informatie over het debat vind je op de pagina van GLD Stemt.
Zie ook: GLD Stemt