Rivierengebied

Nieuwe aanhoudingen in afpersingszaak rond fruitbedrijf De Groot in Hedel

Naar aanleiding van de afpersing van fruithandel De Groot hield de politie in de omgeving verschillende verkeerscontroles
Naar aanleiding van de afpersing van fruithandel De Groot hield de politie in de omgeving verschillende verkeerscontroles © Bart Meesters
HEDEL - In de afpersingszaak rond fruitbedrijf De Groot Fresh Group in Hedel zijn dinsdagochtend vier mannen aangehouden. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij een aanslag, meldt de politie woensdag.
Het gaat om vier Rotterdammers, die volgens de politie onlangs in beeld zijn gekomen. Ze zitten vast en worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Met deze nieuwe aanhoudingen komt het aantal verdachten in deze afpersingszaak uit op 26 personen.
De vier nieuwe aanhoudingen hebben te maken met een zaak in mei vorig jaar. Toen werd een ruit van een woning in Kerkdriel vernield. Onderzoek wees uit dat de opzet was om een ruit in te gooien en met zwaar vuurwerk of een explosief veel schade aan te richten.

Lading cocaïne

Medewerkers van De Groot Fresh Group worden als sinds mei 2019 bedreigd. Toen is een lading cocaïne aangetroffen in een van de fruittransporten en heeft het bedrijf de politie ingelicht. Afpersers eisten door middel van sms-berichten een vergoeding voor geleden schade van 1,5 miljoen euro.
De afgelopen twee jaar zijn er veel incidenten geweest in het Rivierengebied. Er werd brand gesticht, woningen werden beschoten en er werd schade aangericht met vuurwerkbommen.

Nieuw reeks zittingen

Deze week begint in de rechtbank in Arnhem een nieuw reeks zittingen, waarin zaken worden behandeld die in 2020 hebben gespeeld. Afgelopen maandag hebben het Openbaar Ministerie (OM) en de politie een informatieavond gehouden voor betrokkenen. Daarin kwam de planning van de rechtszaken aan bod en ook de veiligheidsmaatregelen. Daarover worden geen mededelingen gedaan, aldus de politie.
Sinds juni vorig jaar hebben zich geen incidenten meer voorgedaan in deze zaak. Omroep Gelderland meldde eerder deze week dat de politie nog altijd een groot aantal personen rond Maasdriel beveiligt. Het gaat om mensen die potentieel doelwit van aanslagen zijn.
Zie ook: Gevaar voor aanslagen blijft in Rivierengebied, politie beveiligt nog veel mensen
Ook het OM staat blijvend op scherp nadat hoofdverdachte Ali G. in december nog dreigde met nieuwe aanslagen.
In de documentaire Coke, bommen en bananen laten misdaadverslaggever Martijn Haas en regisseur Wouter Crusio zien hoe groot de impact is van de ongekende reeks aanslagen in de Bommelerwaard.
GLD doc - Coke, bommen en bananen