Arnhem en omstreken / Achterhoek

Loont een ritje naar Duitsland om te tanken? Kijk hier hoeveel jij bespaart

Nederlandse auto's bij een Aral-tankstation.
Nederlandse auto's bij een Aral-tankstation. © ANP
ARNHEM - De brandstofprijzen rijzen de pan uit. Deze week tikte de landelijke adviesprijs voor een liter benzine 2,17 euro aan en klom de prijs voor een liter diesel naar 1,86 euro. In Duitsland ligt die prijs voor beide brandstoffen beduidend lager. Loont het voor jou om over de grens te gaan tanken?
Je moet vanuit je woonplaats natuurlijk een afstand afleggen om bij een voordelige Duitse pomp te komen. De vraag is vanaf welke plek het zin heeft, en vanaf waar niet. Woon je in het meest westelijke deel van Gelderland, in bijvoorbeeld Culemborg of Geldermalsen, dan ben je wel even onderweg voor je de Duitse grens over bent. Voor inwoners van Nijkerk en Putten geldt hetzelfde.
Staan jouw huis en auto in het midden van de provincie, bijvoorbeeld in Brummen of Dieren, dan 'verdien' je een paar euro door in Duitsland te gaan tanken. Je bent dan wel veertig minuten tot een uur onderweg. En tijd is ook geld. Hoe dichter je bij de Duitse grens woont, hoe hoger het bedrag dat je bespaart door niet in eigen land, maar over de grens je tank vol te gooien.

Hoe zit dat voor jou?

In onderstaande tool kun je precies zien of het voor jou de moeite loont naar Duitsland te rijden. Kies een gemeente, vul een getal in bij de tankinhoud en het verbruik en klik of tik op 'enter' om het resultaat te zien. Weet je niet precies hoeveel liter brandstof er in je tank gaat en hoe zuinig je gemiddeld rijdt? Dat kun je hier gemakkelijk opzoeken.
In deze berekening gaan we uit van de tijd die het kost om op en neer te rijden. De kosten voor de benzine die verbruikt wordt voor de reis trekken we af van de mogelijke winst. Door de extra verbruikte benzine zijn er ook nadelige effecten op het milieu om rekening mee te houden.