Achterhoek

Zonnepanelen, bedrijven of natuur? Dit zegt de politiek in Bronckhorst over lege stallen

Wat moet er met vrijkomende agrarische schuren gebeuren?
Wat moet er met vrijkomende agrarische schuren gebeuren? © Omroep Gelderland
HENGELO - Bronckhorst is een van de grootste plattelandsgemeenten van Nederland. In het kenmerkende coulisselandschap richtten de voorbije eeuwen ontelbaar veel boeren een bedrijf op. De komende jaren stoppen naar verwachting grote aantallen boeren met hun ondernemingen. Maar wat moet er gebeuren met de stallen die leeg komen te staan?
De meningen op straat zijn verdeeld. De één wil ruimte geven aan wonen, een ander wil alles slopen en het teruggeven aan de natuur. Weer anderen zien graag meer bedrijvigheid. Eind deze maand besluit de huidige gemeenteraad van Bronckhorst al of het makkelijker wordt om wonen in het buitengebied toe te staan.
Maar daarmee is het probleem van de leegkomende agrarische bebouwing niet opgelost. Verpaupering, verloedering en ondermijnende activiteiten liggen op de loer. De politiek in de gemeente Bronckhorst is al net zo verdeeld als de inwoners en dus valt er in maart iets te kiezen.

Wat willen de partijen?

Voor de VVD is het klip en klaar: "Wij willen het mogelijk maken dat bedrijven zich vestigen op de plek waar nu nog stallen staan", zegt lijsttrekker Willem Buunk. "Je kunt bijvoorbeeld denken aan een hal voor een timmerfabriek.." De VVD ziet geen beperkingen in hoeveelheden bedrijven op het platteland: "Maar laat gebouwen mooi ontwerpen, zodat ze iets toevoegen aan het landschap."
Bekijk wat de inwoners vinden van de leegkomende bebouwing:
Zonnepanelen, bedrijven of natuur? Dit zegt de politiek in Bronckhorst over lege stallen
Het CDA wil op het platteland ook ruimte geven aan nieuw ondernemerschap. Lijsttrekker Wilko Pelgrom: "Daarnaast zien wij ook mogelijkheden voor zonnepanelen. Die willen we niet op landbouwgrond, maar op plekken waar gebouwen tegen de grond gaan. En boeren moeten hun terreinen kunnen saneren, want daar heeft iedereen baat bij."
D66 ziet niet zoveel in bedrijven op het platteland: "Kleinschalig zou er misschien wel iets kunnen, maar ons platteland is niet geschikt voor bedrijven", legt lijsttrekker Jan Engels uit. D66 ziet liever meer natuur. "Wij willen de stallen, die niet zoveel toevoegen aan het landschap, slopen. De grote stukken land die dan vrijkomen, moeten we weer herinrichten als coulisselandschap. Woningen bouw kan ook, maar we moeten het grootste deel van onze nieuwbouw bij de kernen plaatsen."
Ook GroenLinks zet in op groen. "Behoud en versterken van het landschap, vergroten biodiversiteit en voorkomen van gezondheidsschade voor de omgeving. Wij willen weer kleur in de groene biljartlakens", aldus Ulrike ter Braak.
Gemeentebelangen Bronckhorst wil kleinschalige bedrijvigheid mogelijk maken en wat de PvdA betreft zouden bedrijven zich op deze plekken kunnen vestigen. Maar niet alle bedrijven zijn welkom: “Grote bedrijven gaan naar de bedrijventerreinen, de hele grote gaan naar de regionale bedrijventerreinen en kleine bedrijven moeten kunnen op die locatie.", zegt Luuk Preijde van de PvdA. De partij wil vooral inzetten op experimenteren. "Denk aan tiny houses, groepswoningen en hofjes", zegt de lijsttrekker. Belangrijk voor de partij is dat er een strikte scheiding blijft tussen dorp en platteland.

Wie gaat dat betalen?

De partijen hebben plannen en ideeën genoeg. Maar wie is financieel verantwoordelijk voor de sloop van de stallen en de schuren. Is dat de eigenaar, de boer dus, of zou de gemeente ook geld bij kunnen dragen?
D66 is duidelijk: "Wij moeten onze boeren die stoppen actief ondersteunen om een nieuwe invulling te vinden en we moeten daar een steentje aan bijdragen. Er is een sloopregeling, maar die is nu passief. Wij willen naar een actief beleid waarin we geld geven als een boerderij gesloopt wordt, maar hier geen woning voor teruggebouwd wordt. De afwachtende houding die er nu is zorgt voor de verpaupering, verloedering en voor de ondermijnende activiteiten."
De PvdA ziet wel dat er iets moet gebeuren, maar denkt meer aan het ondersteunen en meedenken met de agrariërs. "De gemeente heeft geen grote zak geld om boeren uit te kopen voor natuur. Dat zijn landelijke en soms Europese potjes." Ook Gemeentebelangen Bronckhorst ziet heil in het faciliteren en meedenken. Volgens de VVD is het niet nodig om hiervoor geld vooruit te trekken. Wel wil de partij dat procedures bij de gemeente makkelijker en sneller gaan: "Op die manier kosten processen minder geld". De ChristenUnie - SGP is duidelijk: "De eigenaar komt met zijn ideeën en die gaan we beoordelen."
Omroep Gelderland rijdt in februari en maart in een speciale bus door de provincie, om in samenwerking met lokale omroepen verkiezingsdebatten uit te zenden. Dus ben je benieuwd hoe de lokale politiek over dit onderwerp en andere kwesties in de gemeente denkt? Kijk dan om 15.30 uur naar het lokale verkiezingsdebat van Bronckhorst, in samenwerking met Radio Ideaal. Meer informatie over het debat vind je op de pagina van GLD Stemt.
Zie ook: GLD Stemt