Arnhem en omstreken

Hij stinkt en is heel smerig, maar hier zijn ze heel blij met deze wc

Tim Smeets voor de plaskrul.
Tim Smeets voor de plaskrul. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Hij stinkt, hij is smerig en wordt eigenlijk niet meer gebruikt. En toch zijn ze er in het Openluchtmuseum in Arnhem heel erg blij mee. We hebben het over de plaskrul.
Het openbare toilet dat langzaam maar zeker uit het Amsterdamse straatbeeld zal verdwijnen, kreeg woensdagmorgen een plekje in het Openluchtmuseum. Mede mogelijk gemaakt door conservator Tim Smeets, die veelvuldig gebruik heeft gemaakt van de gietijzeren wc. "Na het stappen in Amsterdam heb ik inderdaad regelmatig in de plaskrul gestaan", lacht hij. "Dus het is ontzettend leuk om hem naar Arnhem te mogen halen."
Kijk hoe de plaskrul wordt geplaatst:
Hij stinkt en is heel smerig, maar hier zijn ze heel blij met deze wc
In het Openluchtmuseum stond al een stuk van de Amsterdamse Jordaan. De plaskrul is een toevoeging die weer vele verhalen vertelt. "Zo wordt de wc alleen gebruikt door mannen. Vrouwen en rolstoelgebruikers kunnen hem bijvoorbeeld niet gebruiken. Daardoor hoort hij eigenlijk niet meer bij deze tijd en is het iets van het verleden. Daarom past hij goed op deze plek."

Wc komt thuis

Daarnaast stond de woensdagmorgen geplaatste wc ook daadwerkelijk op een steenworp afstand van huizen in de Jordaan, die nu in het museum staan. De plaskrul komt dus eigenlijk weer thuis.
Jordaan in Openluchtmuseum met plaskrul.
Jordaan in Openluchtmuseum met plaskrul. © Omroep Gelderland
Al was het plaatsen niet zo makkelijk. "Nee, we hadden een net te klein gat gegraven, maar toen we daar achter kwamen, zijn we gaan meten en meer gaan uitgraven. Toen was het probleem ook weer opgelost", vertelt Smeets.

'Stinkt niet meer zo'

Smeets hoopt dat bezoekers van het museum er veel plezier aan gaan beleven. Net zoals hij dat vroeger zelf deed. "Hij ruikt niet meer zo vies als vroeger hoor. Al zou het mooi zijn als dat er wel weer van komt. Als je namelijk nu op de Jordaan loopt en zo'n plaskrul ziet, dan stinkt hij ook. Dus dan krijg je ook hier het oorspronkelijke gevoel weer bij de krul."
Toch is het de bedoeling dat bezoekers gewoon naar de wc gaan en deze plaskrul alleen bekijken.