Stedendriehoek

Gepensioneerden voor de klas door lerarentekort: 'Het wordt alleen maar erger'

Er werken steeds meer 65-plussers in het basisonderwijs.
Er werken steeds meer 65-plussers in het basisonderwijs. © ANP
ZUTPHEN - Gelderse basisscholen doen steeds vaker een beroep op gepensioneerde leerkrachten om de gaten in het rooster op te vullen. Docenten werken langer door of keren terug als invaller voor de klas vanwege het lerarentekort.
"We zien inderdaad meer gepensioneerden in ons bestand", zegt Susan van der Molen van het Personeelscluster Oost Nederland (PON) in Zutphen. De organisatie werkt met invalleerkrachten die worden ingezet op scholen in heel Gelderland.
"Het gaat dan om mensen met keuzepensioen en een aantal ook na het bereiken van de AOW-leeftijd. We zien de stijging vooral omdat scholen zelf deze mensen weer benaderen in verband met de krapte."

Alle opties uitproberen

Dat docenten vaker doorwerken blijkt ook uit landelijke cijfers van pensioenfonds ABP. Het aantal 'doorwerkers' in het basisonderwijs ging omhoog van 51 in 2007 naar 1201 in 2016.
"Het lerarentekort speelt natuurlijk al zo'n tien jaar", zegt woordvoerder Rob van Ooijen van de Algemene Vereniging Schoolleiders. "En het wordt alleen maar erger. We mogen blij zijn dat er mensen zijn die langer willen doorwerken."
De gepensioneerden worden meestal ingezet op invalsbasis, zegt hij. "Maar soms werken ze ook in dienst. Directeuren proberen alle opties uit om een bevoegd iemand voor de klas te hebben staan."

Steeds meer 65-plussers

De laatste tien jaar is er een grote stijging te zien in het aantal 65-plussers dat in dienst is van een Gelderse basisschool. Uit cijfers van DUO, de Dienst Uitvoering Onderwijs, blijkt dat het aantal docenten in onze provincie boven de 65 bijna acht keer groter is geworden sinds 2011.
Bekijk hieronder het aantal werkende 65-plussers in het Gelderse onderwijs per functie:
Wat meespeelt in de cijfers is de stijging van de AOW-leeftijd sinds 2015. Die stond op dat moment nog op 65 jaar. Leraren werken sindsdien langer door in het basisonderwijs, oplopend naar een leeftijd van 67 jaar in 2021.

Oplossing

Maar een deel werkt ook langer door omdat scholen verlegen zitten om ervaren docenten. Woordvoerder Harm van Gerven van de PO-raad: "Het kan voor scholen echt een oplossing zijn om docenten langer te laten doorwerken. Eerder was het probleem er vooral een in de grote steden. Nu speelt het eigenlijk overal."