Gelderland

Ons stroomnet piept en kraakt links en rechts, oplossing nog jaren weg

Stroomnetbeheerder staat onder hoogspanning
Stroomnetbeheerder staat onder hoogspanning © pixabay.com
TIEL - Wel een kavel, maar geen stroom. Op steeds meer plekken in Gelderland kunnen nieuwe bedrijven niet aangesloten worden op het elektriciteitsnet. Volgens stroomnetbeheerder Liander zit het net in onze provincie op 55 plekken aan de maximale capaciteit.
Voorheen waren het vooral bedrijven die wind- of zonneparken wilden bouwen die niet aan de slag konden, omdat de maximale capaciteit van het elektriciteitsnetwerk bereikt was. Het komt geregeld voor dat initiatieven voor wind- en zonne-energie in de ijskast moeten, omdat het plaatselijke net erdoor overbelast zou raken.

Jaren wachten op oplossing

Inmiddels is het ook een toenemend probleem voor bedrijven die een grootverbruikersaansluiting willen hebben. Drie ondernemers in Ede kregen recent te horen dat ze hun bouwplannen op het Food & Businesspark voorlopig moeten staken. Aansluiting op het elektriciteitsnet zit er voor hen niet in. Liander verwacht dat een uitbreiding van de netcapaciteit nog enkele jaren op zich zal laten wachten.
Ook in Tiel speelt het probleem, en het duurt nog een paar jaar voor het opgelost is, zegt Marlous Tonen van Liander: "Naar verwachting zijn de kabels die op dit moment in Tiel overbelast zijn eind 2025 allemaal vervangen".

Tekort aan personeel en materiaal

Het gevolg is wel dat tot die tijd meerdere bedrijven niet kunnen uitbreiden. Dat het zo lang duurt, heeft meerdere oorzaken, meldt de netbeheerder. Zo kost het regelen van de vergunningen tijd, zeker als er protest wordt aangetekend, zoals momenteel in Neerrijnen het geval is. Daar is verzet rondom de uitbreiding van een elektriciteitsstation. Daarnaast is er een tekort aan technisch personeel om alles aan te leggen en is er door corona schaarste aan materiaal.
Aangezien de problemen zich alleen al in Gelderland op tientallen plekken voordoen, lopen de achterstanden flink op. Liander stelt dat het doet wat het kan om het elektriciteitsnet uit te breiden, maar zegt ook dat de aanvragen gewoonweg niet bij te houden zijn. Een groot gedeelte van de 55 urgente knelpunten worden volgens de planning pas in de loop van 2024 opgelost.

Tientallen miljarden

En daarbij is er nog een speler die flink aan de bak moet: Tennet. Die organisatie met het hoofdkantoor in Arnhem is verantwoordelijk voor het hoogspanningsnet. Tennet liet eerder deze maand nog weten dat de komende jaren zo'n 20 miljard euro gaat investeren en daarmee het hele hoogspanningsnet op de schop neemt. Want ook dat is nog niet klaar voor een toekomst met windmolenparken op zee en land en grootschalige zonneparken.
En ook de investeringen van Liander kosten veel geld: "Het is een grote operatie. De komende drie jaar moet er 800 miljoen euro geïnvesteerd worden om het Gelderse stroomnet up-to-date te krijgen."
Volgens Liander spelen de problemen met de stroomvoorziening in heel Gelderland. In de Achterhoek is op dertien plaatsen sprake van een actueel stroomknelpunt. Rond Arnhem-Nijmegen zijn het er acht. In de Gelderse Vallei zijn er negen plekken met een stroomprobleem, net zoals op de Noord-Veluwe en in het Rivierenland. De Stedendriehoek rond Apeldoorn en Zutphen telt zo'n zeven stroomknelpunten.
Heb je zelf te maken met de gevolgen van een stroomknelpunt, bijvoorbeeld door de aanleg van zonnepanelen? We komen graag met je in contact via e-mail (omroep@gld.nl) of WhatsApp (06 - 220 543 52).