Achterhoek

VVD verbaasd over 'vermanende vingertje van Oost Gelre richting ondernemers'

In de brief wordt horecaondernemers gevraagd om de coronamaatregelen extra goed na te leven.
In de brief wordt horecaondernemers gevraagd om de coronamaatregelen extra goed na te leven. © ANP
LICHTENVOORDE - De VVD in Oost Gelre is verbaasd over een brief die de gemeente vorig week heeft gestuurd aan ondernemers. Daarin wordt specifiek aan horecaondernemers gevraagd om de coronamaatregelen extra goed na te leven nu de samenleving weer steeds meer open gaat.
“Net nu er weer een beetje licht aan het einde van de tunnel is, komt de gemeente met dit vermanende vingertje richting onze ondernemers”, zegt fractievoorzitter Kees Porskamp van de VVD. “Ze worden weggezet als kinderen, die geen enkele verantwoordelijkheid nemen.” Porskamp had juist in deze tijd wel enige compassie van de gemeente verwacht.

'We hebben als gemeente een dubbele rol'

Volgens burgemeester Annette Bronsvoort is die compassie er zeker wel. “Het spijt mij als de brief op deze manier is overgekomen, maar zoek er verder niets achter“, zegt Bronsvoort. “Ik wil juist de complimenten uitspreken aan alle inwoners en ondernemers over hoe ze zich elke keer weer aanpassen aan de maatregelen. Maar we hebben als gemeente ook een dubbele rol als het gaat om de uitvoering van de coronamaatregelen en het ondersteunen van onze ondernemers. Dat zijn soms tegenstrijdige belangen.”
Porskamp vraagt zich af of de gemeente signalen binnen heeft gekregen, waardoor deze brief naar ondernemers is verstuurd. Daarop is het antwoord van de burgemeester kort. “Nee die signalen hebben we niet gekregen”, aldus Bronsvoort.

'Denk de volgende keer wat langer na'

Dat bevestigt volgens Porskamp nog eens de overbodigheid van de brief. Onafhankelijke Lijst Wallerbos sluit zich aan bij de woorden van de VVD. “U doet als gemeente vast u best, maar denk de volgende keer wat langer na, voordat u een brief als deze verstuurt”, aldus Paul Wallerbos.