Stedendriehoek

Apeldoorn had tien keer meer 'extreem drukke' dagen dan Amsterdam

Een regenboog boven de snelweg A50.
Een regenboog boven de snelweg A50. © Rob Voss/ANP
APELDOORN - Nergens in onze provincie was het vorig jaar het drukker op de weg dan in Apeldoorn. Dat blijkt uit gegevens van navigatiemaker TomTom. Wie in Apeldoorn op pad was, had gemiddeld 21 procent extra reistijd nodig.
Dat betekent dat mensen voor een rit die normaal gesproken een half uur zou duren, gemiddeld 6 minuten langer onderweg waren. Daarmee staat Apeldoorn landelijk op de vijfde plek, achter Haarlem, Den Haag, Groningen en Leiden.

Werkzaamheden aan A50

Dat het drukker was in Apeldoorn - in 2020 had je nog 19 procent extra reistijd - komt volgens TomTom door werkzaamheden op de snelweg A50. Apeldoorn had vorig jaar dertig ‘extreem drukke’ dagen, tien keer zo veel als Amsterdam. De hoofdstad staat op plek twaalf.
De drukte op de wegen in Apeldoorn is inmiddels vergelijkbaar met die rondom Nijmegen, vorig jaar nog de uitschieter in onze provincie. Ook het verschil met Arnhem is marginaal. In alle drie de Gelderse steden heb je gemiddeld 21 procent extra reistijd nodig.
TomTom baseert de lijst op informatie uit honderden miljoenen navigatiekastjes, ingebouwde systemen en smartphones. De onderzoekers kijken daarbij niet alleen naar de snelwegen, maar ook naar de wegen in en rondom de steden.

'Wegen drukker na opheffen coronabeperkingen'

Uit de gegevens blijkt dat het vorig jaar nog altijd rustiger op de wegen was dan voor de uitbraak van het coronavirus. Maar dat zal niet zo blijven, de wegen worden weer drukker wanneer de coronabeperkingen worden opgeheven, verwacht TomTom. Die drukte kan volgens het bedrijf wel worden verdeeld door flexibele werktijden en door af en toe thuis te blijven werken.
De hoeveelheid verkeer rond de grote steden was vorig jaar 12 procent minder dan in 2019. In de spits was het 30 procent rustiger op de wegen.