Noord-Veluwe

'Ordinaire ruzie' verscheurt BurgerBelangen Ermelo vlak voor de verkiezingen

ERMELO - Met nog ongeveer een maand te gaan tot de gemeenteraadsverkiezingen is het crisis bij BurgerBelangen Ermelo. Ruzie heeft de partij tot op het bot verdeeld. Het is zelfs onduidelijk wie er op dit moment de fractievoorzitter is. De interne strijd zou wel eens het einde kunnen beteken voor BurgerBelangen Ermelo.
Bart van der Knaap was altijd fractievoorzitter, maar hij is onlangs door het bestuur geroyeerd. Beoogd lijsttrekker Han Wilhelm staat nu vermeld als fractievoorzitter, maar hij is een paar dagen geleden uit de fractie gezet.
Op de website van BurgerBelangen Ermelo staat Han Wilhelm nog altijd vermeld als fractievoorzitter. "Maar dat is vooral op papier", zegt Wilhelm daar zelf over. Hij vat de situatie als volgt samen: "Er is sprake van een ordinaire ruzie tussen de oude fractie en de nieuwe fractie. Daarbij heb ik te horen gekregen dat ik uit de fractie ben gezet."
Die fractie bestaat op dit moment uit drie raadsleden: naast Wilhelm gaat het om Ben Noorloos en Bart van der Knaap. Die laatste is onlangs geroyeerd door het bestuur van BurgerBelangen. Echter, op de vraag wie nu de fractievoorzitter van BurgerBelangen Ermelo is, antwoordt Van der Knaap: "Dat ben ik".
Hij geeft toe dat hij door het bestuur is geroyeerd, maar volgens hem kan het bestuur hem niet royeren, omdat het zou gaan om twee aspirant-bestuurders, waarvan één de partner is van Wilhelm. "Bovendien heb ik alleen telefonisch te horen gekregen dat ik ben geroyeerd, een schriftelijke bevestiging heb ik tot op heden niet ontvangen." Van der Knaap wil ook bezwaar aantekenen tegen een eventueel royement.

Onrechtmatig

Volgens Wilhelm is hij echter uit de fractie gezet, nadat Van der Knaap is geroyeerd door het bestuur. En dus zou die daad onrechtmatig zijn. "Van der Knaap stopt sowieso voor de huidige verkiezingen. Ik ben de nieuwe lijsttrekker. Normaal gesproken geef je dan bijvoorbeeld aan het begin van het nieuwe jaar het stokje over. Dat heeft Van der Knaap niet gedaan en dat vind ik niet zo chic."
In de wandelgangen wordt ook gefluisterd dat niet iedereen bij BurgerBelangen goed met Wilhelm door één deur kan. Zo zouden van de vijf fractievolgers er vier hebben aangegeven niet verder te willen met Wilhelm. "Maar fractievolgers gaan niet over de fractiesamenstelling", zegt Wilhelm daarover.
BurgerBelangen Ermelo is 8 jaar geleden ontstaan uit een fusie tussen Gemeentebelang Ermelo en de Dorpspartij Ermelo. "En daar zit nu ook de kern van het probleem", geeft Van der Knaap aan. "Het zijn uiteindelijk twee bloedgroepen die toch niet zo goed bij elkaar passen."

Verdwenen mail

Het rommelt al langer binnen BurgerBelangen Ermelo. "De spreekwoordelijke druppel was wat mij betreft een mail over de verkiezingsposters", zegt Wilhelm daarover. "Die is door het bedrijf dat de posters levert aan Van der Knaap gestuurd. Maar die zegt dat hij hem niet heeft ontvangen. Daardoor is er gedoe ontstaan. Toen ik bij het bedrijf checkte hebben ze aangegeven dat ze die mail wel degelijk hadden verstuurd. Daar begon voor mijn gevoel de onenigheid."
Van der Knaap ontkent die beschuldiging: "Dat is echt te kinderachtig voor woorden. Als ik expres dingen zou saboteren voor mijn eigen partij, zou dat van de zotte zijn." Hij voelt zich daar wel een beetje schuldig over, erkent hij: "Ik heb mijn mailbox nagekeken en toen heb ik inderdaad de bewuste mail gevonden en die heb ik meteen doorgestuurd."

Samenwerking met nieuwe partij

Op de achtergrond speelt ook de kwestie van een mogelijke samenwerking met de nieuwe politieke partij Eén Ermelo mee. Volgens Wilhelm voelde Van der Knaap veel voor een samenwerking. "Hij wilde zich aansluiten bij Eén Ermelo." In de ogen van BurgerBelangen was dat echter hoogverraad. "Hij heeft toen ook een steunbetuiging getekend. Hij dacht dat die ondertekening geheim was, dus niet openbaar. Daar is hij echt de fout mee in gegaan."
Van der Knaap erkent dat hij een samenwerking heeft verkend. "Dat was de opdracht van vorige bestuur: kijk naar verschillende opties. Dat heb ik inderdaad gedaan." De hele ruzie die hier uit volgde begrijpt hij echter niet: "Het is enorm opgeblazen. En dat is op z'n zachts gezegd niet handig zo kort voor de verkiezingen."
Dat laatste is Wilhelm overigens met hem eens. De drie raadsleden van BurgerBelangen treffen elkaar woensdagavond online. Van der Knaap heeft aangegeven dan een kort statement te geven. Wilhelm geeft aan dat hij geen behoefte heeft om een toelichting te geven in de raad. "Het is inmiddels breed uitgemeten in de media. Eigenlijk is alles al wel gezegd."

Burgemeester belt

De vraag wie dan BurgerBelangen vertegenwoordigt in de raad blijft nog even open staan. Duidelijk is dat achter de schermen koortsachtig wordt overlegd. Zo zegt Van der Knaap: "Ik moet nu even ophangen, want de burgemeester belt."