Rivierengebied

Zo ziet de bouw van een jacht van 2,5 miljoen euro er uit

Anton van den Bos van Elling Shipbuilding.
Anton van den Bos van Elling Shipbuilding.
AALST - Drie luxe jachten, die samen miljoenen euro's waard zijn, worden op dit moment gebouwd in een scheepswerf in Aalst. De klanten die zo'n luxe motorjacht van 15 of 20 meter lang kopen, komen uit verschillende werelddelen. "Zo kun je in je eigen bubbel oceanen overvaren" vertelt directeur Anton van den Bos van Elling Shipbuilding.
Volgens de directeur is de interesse groot door corona. Hij laat zijn duurste model zien, een motorjacht van 2,5 miljoen euro. Hij geeft meteen een rondleiding. "Zo'n 20 meter lang schip kan je nog zelf besturen en daar heb je géén personeel voor nodig. Dat willen de klanten graag", legt Van den Bos uit. Zelf heeft hij zijn schip getest en is hij van de Caribische eilanden naar de Canarische eilanden gevaren. "We hebben daar de kapseistest gedaan."
Hier zie je de beelden van de jachtwerf waar de boten en het houten interieur worden gemaakt:
Zo ziet een jacht van 2,5 miljoen euro er uit

Kogelwerend vezel

De romp van de boot wordt gemaakt van een vezel waar ook kogelwerende vesten van worden vervaardigd, legt Van den Bos uit. Het gaat om een Twaron-vezel. Volgens de makers van deze veiligheidsvesten kan die een 9mm-kogel uit een handgeweer tegenhouden. Voor de boot wordt het gebruikt zodat de romp stevig is voor een eventuele botsing met een container: dan komt er geen gat in het jacht. Van den Bos voegt toe dat de boot niet kogelwerend is. "Daarvoor hebben we te weinig Twaron-vezel gebruikt."
De vraag voor een kogelwerende boot is er wel: zo'n vraag komt dan doorgaans van een Russische koper.

Te weinig cashflow? Huren kan ook

Miljoenen op de bank: dat heeft niet iedereen. Een luxe jacht wordt dan ook vaker gehuurd dan gekocht. Dico Verwaal is een botenverhuurder uit Kerkdriel. Hij merkt dat de buitenlandse toeristen weer jachten reserveren voor hun vakantie, zoals een blokken huis waarmee je ook kunt varen. Voor ruim 1600 euro kan je er in een bepaalde periode in het jaar een week mee rondvaren.
Dico Verwaal.
Dico Verwaal. © Omroep Gelderland