Achterhoek

Oudgediende Meerdink (78) terug in de politiek: 'Ze doen het al in hun broek'

AALTEN - Anderhalf jaar na zijn vertrek is Henk Meerdink alweer terug aan het politieke front in Aalten. "Als de andere partijen er niet in slagen een boer als raadslid te werven, dan moet ik het zelf maar weer gaan doen", verklaart de inmiddels 78-jarige Meerdink zijn rentree bij HMV. De gemeenteraad in Aalten is volgens hem niet compleet zonder een vertegenwoordiger voor de boeren.
Hij stopte na 42 jaar raadswerk in september 2020, maar eigenlijk is de boer uit de buurtschap 't Klooster, gelegen tussen Bredevoort en Barlo, nooit weggeweest uit de frontlinie. "Ik ben bij elke fractievergadering geweest en heb meegewerkt aan de begroting", zegt Meerdink, die als lijsttrekker niet terugkomt bij alleen Henk Meerdink Volksvertegenwoordiging (HMV). "We zijn een lijstverbinding aangegaan met BBB, we gaan verder als BBB-HMV."
Kijk hier naar hoe Henk Meerdink denkt de kiezer voor zich te winnen:
Henk Meerdink (78) terug aan politieke front in Aalten

Nelson Mandela

HMV is een alliantie aangegaan met de landelijke partij van Caroline van der Plas en is er niet alleen voor het belang van de boer en de tuinder. "Ook voor de burger", zegt Meerdink. "Jan staat voor de burger, ik voor de boer. En ik zal gelijk mijn slogan bekend maken: In de politiek is het belangrijk niet hoe oud, maar hoe jong je je voelt. Als Joe Biden nog president van Amerika kan zijn, zou ik dan geen simpel raadslid in Aalten kunnen zijn? Of denk aan Nelson Mandela, die heb ik enorm bewonderd."
Jan is Jan Wijbrans, die trots is op de plattelandsvisie van BBB-HMV waarbij ook duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Meerdink wijst in dat kader op de 7200 zonnepanelen op de daken van zijn stallen, zijn deelname aan het windmolenproject Hagenwind en op de bergen met diepgevroren patat, chips en paneermeel onder een grote kapschuur bij zijn bedrijf. "79 procent van het diervoer bestaat uit reststromen, geen afval. De rest is krachtvoer."

'Niemand kan tippen aan zijn netwerk'

Meerdink, die wekelijks nog 40 tot 50 uur meewerkt op het boerenbedrijf dat is overgenomen door drie van zijn vier zonen, kan het dus niet laten. Hij keert ook terug als lijsttrekker. Wijbrans nam het stokje anderhalf jaar geleden van hem over, maar doet nu zonder problemen een stapje terug. "We gaan voor het beste resultaat en Henk kan met zijn voorkeursstemmen het beste presteren. Niemand kan tippen aan zijn netwerk."
De herintreder kijkt grimmig, in zijn ogen kan alleen een ervaringsdeskundige goed beoordelen hoe een boer als ondernemer overeind kan blijven. "Zie de schandalige basisprijs voor varkens, daar kan geen boer van leven", zegt Meerdink.
Hij kan een glimlach niet onderdrukken. Sommigen in de raad doen het vanwege zijn terugkeer volgens Meerdink al in hun broek. "D'r doot er zich een paar zowat in de bokse. Ze zijn bang. We streven naar minimaal drie zetels."
Omroep Gelderland rijdt in februari en maart in een speciale bus door de provincie, om in samenwerking met lokale omroepen verkiezingsdebatten uit te zenden. Dus ben je benieuwd hoe de lokale politiek over dit onderwerp en andere kwesties in de gemeente denkt? Kijk dan om 11.00 uur naar het lokale verkiezingsdebat van Aalten, in samenwerking met Aladna FM. Meer informatie over het debat vind je op de pagina van GLD Stemt.
Zie ook: GLD Stemt