Noord-Veluwe

Dit weten we tot nu toe over het wangedrag van Marc Overmars

© ANP
EPE - Sinds het plotselinge vertrek van Marc Overmars als directeur voetbalzaken van Ajax, wordt steeds meer bekend over het wangedrag dat de 48-jarige Epenaar zou hebben vertoond richting vrouwelijke collega’s. Het begon met ‘grensoverschrijdende berichten’, inmiddels gaat het over ‘stalkinggedrag’ en ‘dickpics’ van een ‘vieze oom’. Een overzicht van wat we tot nu toe weten.
De bom in Amsterdam barstte zondagavond, toen Ajax even voor middernacht een persbericht de deur uitdeed. Marc Overmars vertrekt per direct bij Ajax stond erboven. Dat zal bij de supporters van de recordkampioen al zijn aangekomen, maar de inhoud deed hun oren nog harder klapperen. De misschien wel beste voetbaldirecteur die Ajax ooit heeft gehad, stuurde namelijk ‘gedurende een langere periode grensoverschrijdende berichten aan meerdere vrouwelijke collega’s’, zo liet de club weten.

Korte reactie Overmars

Over de inhoud van die berichten was toen nog niets duidelijk, alleen dat Overmars zich er ‘kapot voor schaamde’. In een korte reactie in het persbericht zei hij vorige week te zijn geconfronteerd met meldingen over zijn gedrag ‘en hoe dit op anderen is overgekomen’.
Hij bood zijn excuses aan, maar onthield zich sindsdien van verder commentaar. “Dit heeft ook grote impact op mijn privésituatie. Daarom verzoek ik iedereen mij en mijn gezin met rust te laten”, liet hij weten in het persbericht.
Zo denkt 'zijn' dorp over de situatie van Marc Overmars

Stalkinggedrag en dickpics

Het Parool wist als eerste te melden wat we onder ‘grensoverschrijdende berichten’ moeten verstaan. Volgens ingewijden van de Amsterdamse krant vertoonde Overmars stalkingachtig gedrag tegen een vrouwelijke medewerker van de club en stuurde hij haar berichtjes met zogenaamde dickpics (foto's van zijn penis).

E-mail van Van der Sar

Het grensoverschrijdend gedrag zou gemeld zijn nadat algemeen directeur Edwin van der Sar in een e-mail de werknemers wees op de aanwezigheid van vertrouwenspersonen bij Ajax, bij wie ongewenst gedrag kan worden gemeld. Hij stuurde die mail op 25 januari, na de onthullingen bij het televisieprogramma The Voice of Holland.
De Telegraaf citeerde uit die mail. ‘We denken bij Ajax alle benodigde maatregelen getroffen te hebben om het melden van misstanden en ongewenst gedrag mogelijk te maken, maar ik realiseer me dat dat nog niet voldoende is en we niet kunnen zeggen dat hier alles goed gaat’, schreef Van der Sar onder meer.
De oud-doelman heeft zich sinds het persbericht niet verder uitgesproken over het vertrek van de Epenaar. Wel zegt hij tegenover persbureau ANP dat hij niet wist dat Overmars zich gedurende een langere periode schuldig maakte aan seksueel grensoverschrijdend gedrag bij Ajax.

‘Geilneef’ en ‘vieze oom’

Volgens NRC speelde de kwestie al veel langer. De krant deed al sinds december onderzoek naar machtsmisbruik op de werkvloer van Ajax, na een tip over het wangedrag van Overmars. Uit gesprekken met elf (oud-)medewerkers van de club concludeerde NRC dat er een cultuur heerst ‘waarin seksueel wangedrag kan gedijen’. De vrouwelijke medewerkers spreken van een ‘haantjescultuur’ en een ‘apenrots’. Sommige collega’s noemden Overmars ‘geilneef’. Of, volgens het AD, ‘vieze oom’.

Streep door Marc Overmars-toernooi

Alle tumult rond de eerder zo bejubelde Overmars zorgde ook voor hoofdbrekens bij zijn amateurclub SV Epe. Zijn naam was daar verbonden aan een internationaal jeugdtoernooi. ‘Was’, aangezien de voetbalclub binnen 24 uur na het veelbesproken persbericht besloot een streep door dat toernooi te zetten.
De club zei geschrokken te zijn van de berichten en medeleven te hebben met de slachtoffers. ‘In het licht van deze ontwikkelingen gaat het Marc Overmars Paastoernooi niet door’, deelde de club mee in een verklaring op de website. Mocht het jeugdtoernooi volgend jaar wel doorgaan, dan gebeurt dat zonder de naam van Overmars.

Tuchtprocedure

Zover bekend is er geen aangifte gedaan tegen de Epenaar. Wel meldt de NOS dat Ajax een tuchtprocedure laat starten. De KNVB heeft een ‘vooraankondiging’ gedaan richting het Instituut Sportrechtspraak (ISR), dat als onafhankelijk orgaan de gedragingen van de gevallen directeur moet onderzoeken. Daar zouden eventueel sancties uit voort kunnen komen.

Verdere gevolgen?

Wat de verdere gevolgen voor Overmars en Ajax als club zijn, is nog even afwachten. Op de beurs ging het aandeel in de Amsterdamse club al onderuit. Hoofdsponsor Ziggo zei de ontwikkelingen bij Ajax nauwgezet te volgen. “We kunnen er nu nog niet op vooruitlopen wat het betekent voor ons partnership”, aldus het telecombedrijf.
Sportmerk en Ajax-hoofdsponsor Adidas zei achter het vertrek van de directeur te staan. “Wij zullen op dit moment geen nader statement maken, anders dan dat wij in continue dialoog zijn met onze partner Ajax en dat wij het initiële statement van de club, en de genomen maatregelen, volledig ondersteunen.”
ABN AMRO, een van de hoofdsponsors van het vrouwenelftal van Ajax, zei ook geschrokken te zijn van Overmars' en zich als sponsor van de Ajax-vrouwen “dan ook heel erg betrokken” te voelen bij het onderwerp. De bank zegt 'op korte termijn diepergaand' met de club in gesprek te gaan over het grensoverschrijdende gedrag binnen de club. “Het is nu van het grootste belang dat Ajax stevig in de eigen organisatie gaat kijken en op korte termijn de stappen gaat zetten die nodig zijn om tot een veilige werkomgeving te komen”, aldus een woordvoerder van de bank.