Rivierengebied

Glastuinbouw spil in Zaltbommelse duurzaamheidsopgave

Een medewerker in de Gelderse glastuinbouw. Ter illustratie.
Een medewerker in de Gelderse glastuinbouw. Ter illustratie. © Omroep Gelderland (archief
ZALTBOMMEL - De glastuinbouw wordt de inzet van politieke partijen in Zaltbommel omtrent de duurzaamheidsopgave. Zowel het verbruik als de aard van de sector is een punt van discussie. Dat bleek dinsdag tijdens het verkiezingsdebat van Omroep Gelderland en Oké FM.
Dat de glastuinbouw veel energie verbruikt is een gegeven. Dat de sector zelf ook al bewust is van de uitdaging die daar ligt, is tevens al veelvuldig besproken. Maar tijdens het debat over duurzaamheid kreeg de sector er voornamelijk van langs van GroenLinks. De glastuinbouw in Zaltbommel moet volgens de partij zo snel mogelijk op een andere manier te werk gaan.
"Ze moeten veel meer voedsel gaan kweken in plaats van bloemen die na een week naar de kliko gaan", klonk het stellig uit de mond van lijsstrekker Frits van der Schans. "En als ze dat niet kunnen of willen, dan moeten ze inkrimpen." Ferme woorden die niet resoneerden aan de andere kant van de tafel bij de ChristenUnie

Rol van de gemeente

Volgens lijsttrekker Gilco Grandia zijn die rigoureuze stappen niet direct aan de orde. "Dat hoeft niet en daar gaat de gemeente niet over." Hij wijst daarbij op de investeringen die de bedrijven hebben gedaan om toekomstbestendig te worden. Hij wil de sector niet volledig buiten schot houden: "Ze moeten wel verduurzamen."
Zijn partij ziet meer in een stapsgewijze aanpak van de duurzaamheidsdoelstelling. Bedrijven moeten zich richten op zonnepanelen en inwoners moeten hun huizen isoleren. Dat gaat GroenLinks te langzaam. "We moeten met zijn allen enorm investeren om de glastuinbouw van energie te voorzien." Dat moet volgens Van der Schans echt anders. "Het is niet houdbaar."

Politiek

Ook op andere thema's zoals het vertrouwen in de politiek gingen lijsttrekkers het verbale debat met elkaar aan. Het zorgde voor een veelheid aan standpunten. Er is voor de inwoners van Zaltbommel op 16 maart genoeg ruimte om een partij uit te kiezen die aansluiten bij zijn of haar idealen.
Het debat nog eens terugkijken? Dat kan hier.

Zie ook: