Rijk van Nijmegen

Verkiezingsvideo met blote kont uit Wijchen haalt The Sunday Times

Het artikel in The Sunday Times.
Het artikel in The Sunday Times. © The Sunday Times / bewerking Omroep Gelderland
WIJCHEN - Hij dacht even dat er een grap met hem uitgehaald werd, toen hij de telefoon opnam en iemand hem zei dat ze van 'The Sunday Times' was en graag een artikel wilde schrijven over het verkiezingsfilmpje waarin lijstrekker Leo Herms van Wijchen Lokaal zijn naakte achterste in de strijd gooit om de stemmen.
Maar de dame aan de telefoon bleek écht van de gerenommeerde Britse krant te zijn. Toen Leo Herms haar naam even checkte via LinkedIn, bleek ze wel degelijk te werken bij de grootste krant van het Verenigd Koninkrijk. "Ik snapte het niet, maar het klopte allemaal wel", aldus de oprecht verraste lijstrekker uit Wijchen. Hij werd niet in de maling genomen.

Supertrots

"Maar we zijn supertrots", zegt de voorman van de politieke partij Wijchen Lokaal. Hij kreeg al een mailtje van burgemeester Marijke van Beek. "Omdat Wijchen dus echt wel op de kaart gezet wordt. Wijchen wordt verschillende keren genoemd." Tot zijn verbijstering heeft de krant zelf het carnavaleske verkiezingslied van zijn lokale partij helemaal uitgeschreven en vertaald.
'Dutch political party don Scottish kilts to gain votes' (Nederlandse politieke partij trekt Schotse kilts aan om stemmen te winnen), luidt de kop van het uitgebreide artikel. Geografisch nemen de Britten het niet zo nauw met de ligging van Wijchen, dat vanuit hun perspectief 'dicht bij de Duitse grens ligt'. Maar dat kan ze in Wijchen niets schelen. "Het komt wel effe binnen, natuurlijk. Daar ben ik zelf ook heel trots op, dat Wijchen zo vaak genoemd wordt."

Schotse Wijchenaren

Het zijn vooral veel stemmige dronebeelden van alle hoeken van de gemeente Wijchen die de boventoon voeren in de nieuwe verkiezingsvideo van de politieke partij Wijchen Lokaal. Maar zeer waarschijnlijk is het vooral de blote kont van de lijsttrekker aan het einde van de video, die blijft hangen. Ook in het oog springend is dat alle mensen op de kieslijst van de partij verkleed als Schotten voorbijkomen.
Lijstrekker Leo Herms geeft zich bloot, want hij heeft niets te verbergen.
Lijstrekker Leo Herms geeft zich bloot, want hij heeft niets te verbergen. © Wijchen Lokaal
Dat is waar The Sunday Times op aansloeg. De Schotten die vechten voor onafhankelijkheid fungeerden als inspiratiebron voor Wijchen Lokaal, dat zich fel heeft verzet tegen een voorgenomen fusie tussen de gemeente Druten en de gemeente Wijchen. Die samenvoeging ketste uiteindelijk af op onwil.

The flash of the behind

The flash of behind is de Britse krant uiteraard ook niet ontgaan. Aan het einde van de video is te zien dat er niets gedragen wordt onder de schalks opgetilde kilt. Volgens de tekst over die blote billen omdat de lokale partij 'niet te verbergen heeft'. 'It is unclear which (potential) councillor flashes his under-kilt', schrijft The Sunday Times over die scène.
Maar wat die krant niet weet, weet Omroep Gelderland wel: het is de blote kont van lijstrekker Leo zélf, die kiezers naar de stembus moet lokken. Sterker nog: in eerste instantie tilden alle (potentiële) politici in de video hun kilt op om te laten zien dat ze er niets onder droegen. Maar dat vond de lijsttrekker, toen hij die beelden voor het eerst zag, bij nader inzien toch iets te gortig.
Kijk hier naar de verkiezingsvideo van Wijchen Lokaal:
In Wijchen gooien ze een blote kont in de strijd om de kiezer