Arnhem en omstreken / Liemers

'Hij drukte me stijf tegen zich aan', vertellen vrouwen over opgestapt Kamerlid

Gijs van Dijk.
Gijs van Dijk. © ANP
ARNHEM - Gijs van Dijk (PvdA) legt zijn functie als lid van de Tweede Kamer neer, nadat er bij de partij meerdere klachten binnenkwamen over 'ongewenst gedrag in de privésfeer'. Twee van hen deden hun verhaal bij Omroep Gelderland. Van Dijk zou hen ongewenst en op zeer innige wijze tegen zich aan hebben gedrukt. Ook zou hij een van hen tegen haar wil hebben gezoend.
Cornelia Klaster uit Zevenaar was binnen de PvdA actief op het dossier armoedebeleid, waarop ze met Van Dijk samenwerkte. Ze heeft een geschiedenis van onder meer seksueel misbruik waar ze PTSS aan overhield, vertelt Cornelia.

'Ongewenste zoen'

Het contact met Van Dijk werd volgens haar al snel heel persoonlijk. Het appverkeer zou daarbij veel verder zijn gegaan dan wat Klaster voor een zakelijke relatie prettig vond. Maar Van Dijk ging echt over haar grens toen hij Cornelia van haar stoel trok en 'stijf tegen zich aan drukte', herinnert Klaster. Ook zou hij haar tijdens een manifestatie in Arnhem hebben gezoend, tegen haar wil.
Die gebeurtenis wordt bevestigd door Ellen Geist, die onder meer secretaris bij de Apeldoornse afdeling van de PvdA was. Zij zegt te hebben gezien dat Klaster daar duidelijk aan Van Dijk vroeg 'uit haar buurt te blijven'. "Hij ging toch naar haar toe en gaf haar meerdere zoenen."
Klaster raakte vervolgens 'helemaal verstijfd', ervaarde Geist. "Van Dijk ging duidelijk over haar grenzen heen. Waarom doet hij zoiets als iemand vooraf duidelijk aangeeft: 'nee, dat wil ik niet'", vraagt Geist zich af. Ze geeft aan ook de 'intieme appjes en gesprekken' tussen Klaster en Van Dijk te hebben gezien.

'Vrat me bijna op'

Zelf had Geist ook een ervaring met Van Dijk, die zij als grensoverschrijdend ziet. Nadat ze met hem in een Haags café had gezeten, liepen ze samen terug naar het gebouw van de Tweede Kamer, beschrijft Geist. Voor de ingang zou Van Dijk haar 'op een hele vreemde manier' hebben geknuffeld. "Hij vrat me bijna op. Drukte me heel innig tegen zich aan."
Toen zij hem later nog een keer aansprak op die 'knuffel', zou de oud-vakbondsman hebben gereageerd dat dat 'bij de FNV heel normaal was', beschrijft Geist. "Hoeveel vrouwen zijn er dan nog meer?", vraagt zij zich af.
Toen zij haar verhaal bij de politie deed, zou ze bot gevangen hebben omdat de acties van Van Dijk niet strafbaar of bewijsbaar zouden zijn, geeft Klaster aan. "Maar er zit een verschil tussen wat er daadwerkelijk gebeurt en wat strafrechtelijk vervolgbaar is", concludeert Geist.

'Niet altijd eerlijk geweest'

Volgens de PvdA zal er onafhankelijk, extern onderzoek worden gedaan naar de binnengekomen klachten. "Vanwege deze meldingen heeft Gijs van Dijk besloten terug te treden als Kamerlid en zijn zetel ter beschikking te stellen."
"In mijn persoonlijke leven ben ik in de relationele sfeer niet altijd eerlijk geweest. Mocht dat mensen pijn hebben gedaan, wil ik daarvoor mijn oprechte excuses aanbieden", schrijft Van Dijk in een verklaring.