Rivierengebied

Wie wordt hier niet ontspannen van? Knuffelen met kalfjes!

Presentator Willem te Molder knuffelt met een kalfje.
Presentator Willem te Molder knuffelt met een kalfje. © Omroep Gelderland
TRICHT - De coronapandemie heeft de gemiddelde mentale gesteldheid er niet beter op gemaakt. Ook ervaren mensen stress op het werk of bijvoorbeeld binnen het gezin. Knuffelen met een koe kan dan helpen om een beetje tot rust te komen.
De koeien en kalfjes van Wilma Wammes uit Tricht, een dorp tussen Culemborg en Geldermalsen, worden graag geknuffeld.
"Het eerste kalfje dat bij ons werd geboren kwam te vroeg. Daarom moest die wel vijf keer op een dag de fles hebben", vertelt Wilma in het tv-programma I Love De Achterhoek. "Naarmate dat kalfje groeide en groter werd, was het echt gewend om veel aandacht te krijgen van mij."
Dat gebeurde vervolgens ook met de rest van de kalfjes die volgden. "Wat krijg je dan? Knuffeldieren! Ze zijn enorm blij om mij te zien."
Kijk hoe presentatoren Frans Miggelbrink en Willem te Molder de stal induiken:
Wie wordt hier niet ontspannen van? Knuffelen met kalfjes! - I Love De Achterhoek

Helemaal ontspannen

Vervolgens kreeg Wilma van mensen de vraag of ze bij haar met de koeien konden knuffelen. "Ik dacht: kom maar. Zo is het uiteindelijk begonnen", legt ze uit.
Het doet ook iets met de mensen, ziet de boerin. "De lichaamstemperatuur van de koe voel je, en daar word je helemaal ontspannen van. Onbewust ga je ook mee in de ademhaling van de koe. Het is rustgevend, qualitytime." De koeien vinden de aandacht ook erg fijn. Ze genieten van het knuffelen.
Willem genoot er ook van. "Dit is echt fantastisch, knuffelen met zo'n kalfje." Ook Frans is enthousiast, "Je kan mij wel een dag laten zitten. Er gebeurt niet veel, maar eigenlijk gebeurt er van alles."
Bekijk de hele uitzending van I Love De Achterhoek:
I Love De Achterhoek - Mentale gezondheid