Gelderland

Is jouw coronatoegangsbewijs nog geldig? Zo kom je erachter

Een grote groep gevaccineerde Nederlanders kan straks niet meer zonder test of booster naar de bios.
Een grote groep gevaccineerde Nederlanders kan straks niet meer zonder test of booster naar de bios. © ANP
ARNHEM - De geldigheid van de QR-code vervalt deze week voor ongeveer een half miljoen Nederlanders. Wie zijn deze mensen? En hoe weet je of je onder deze groep valt? Omroep Gelderland zet wat vragen en antwoorden op een rij.
Mensen die langer dan negen maanden geleden hun tweede prik hebben gehad, of langer dan zes maanden geleden een herstelbewijs hebben gekregen, moeten nu opletten dat de geldigheid van hun QR-code verloopt. Het gaat dus om mensen die rond eind april een tweede prik haalden, of mensen die in augustus corona hebben gehad.

Wie zijn deze mensen?

Uit cijfers van het RIVM blijkt dat ruim drie miljoen Nederlanders op 2 mei 2021 tenminste één prik had gekregen. Bijna anderhalf miljoen Nederlanders waren toen via de tweede prik volledig gevaccineerd. Als we kijken naar de berichtgeving van die tijd, zien we dat vooral Nederlanders van achterin de 50 en ouder hun eerste prik konden halen. De groep die toen voor de tweede maal geprikt kon worden, bestaat vooral uit mensen van achterin de 60 en ouder.
Is dit dan ook de groep waarvan nu de QR-code vervalt? "Niet per se", zegt een woordvoerder van de landelijke koepel GGD GHOR. "We moeten natuurlijk ook de factor meenemen van mensen die nog niet geboosterd zijn, omdat ze onlangs corona hebben gehad. Die mensen zijn hersteld en kunnen pas sinds kort de derde prik krijgen. Daarbij laten juist veel ouderen de boosterprik wél zetten. Voor mensen boven de 60 ligt het percentage zo rond de 85 procent. Bij mensen tussen de 50 en 59 jaar ligt het iets lager, met 69 procent. Maar het gaat waarschijnlijk vooral om mensen van wie de geldigheid van het herstelbewijs vervalt."

Hoe weet ik of mijn QR-code nog geldig is?

Dat is te zien in de app. Er staat een einddatum tot wanneer je vaccinatie- of herstelbewijs geldig is. Geboosterde mensen zien geen einddatum, omdat hun bewijs onbeperkt geldig is.
Bij twijfel is het ook mogelijk om zelf de QR-scanner downloaden in de App Store of Google Play Store. Doe dit op een tablet of een andere smartphone, dan kun je je eigen code scannen en meteen zien of deze rood of groen is - en dus nog geldig is.

Ik ben geboosterd in het buitenland, hoe zet ik dat om in een QR-code?

Dit is een uitdaging. Het is mogelijk om een papieren vaccinatiebewijs te krijgen in Nederland, maar niet om dat bewijs in de Nederlandse CoronaCheck-app te zetten. Wie een papieren bewijs wil, moet bellen met de GGD op 030-8002899 voor een afspraak. Dan moet je wel een identiteitsbewijs of paspoort meenemen naar de afspraak. Vergeet ook het boostervaccinatiebewijs van het land waar deze gezet is niet.
Het is ook mogelijk om de corona-app van het EU-land waar je geprikt bent te installeren. Als je je in Duitsland laat boosteren, kun je de Duitse app downloaden en je melden bij een Duitse apotheek. Daar wordt je vaccinatiebewijs geüpload in de Duitse check-app en beschik je over een geldige QR-code. Het is een Duitse, maar die is in de EU gewoon geldig.

Ik heb een geldig herstelbewijs, maar toch kan ik in Duitsland nergens in. Hoe zit dat?

In Duitsland geldt in veel deelstaten de 2G-regel. Dan moeten zowel herstelde als gevaccineerde mensen een 'boosterbewijs' of een negatief testbewijs hebben, om bijvoorbeeld een café te bezoeken.

Wat doet de GGD om meer mensen te boosteren?

De GGD besteedt veel aandacht aan de voorlichting over de boosterprik, maar niet per se bij ouderen. "In het algemeen richten we ons op voorlichting via de huisarts en de thuiszorg, maar ook op 'sleutelfiguren' in wijken waar veel anderstaligen wonen", vervolgt de woordvoerder.
"Denk aan de voorganger in de moskee of iemand die vertrouwd wordt in een wijk. Maar ook in achterstandswijken vertellen we over het nut van de booster. Daarnaast merken we dat de vrije inloop voor de booster populair is. We zien dat het daar drukker wordt. Vooral door mensen die nu een booster mogen na een besmetting. Maar we zien ook veel mensen die komen omdat hun QR-code anders niet meer geldig is, of die toch nog een booster willen voor de vakantie. Het ministerie van Volksgezondheid heeft daarnaast veel landelijke campagnes die zich richten op alle leeftijden."