Rivierengebied

Principes botsen hard met elkaar in West Betuwe

Er kwam veel publiek naar het marktplein in Geldermalsen voor het debat.
Er kwam veel publiek naar het marktplein in Geldermalsen voor het debat.
GELDERMALSEN - Dat de zondagsopenstelling gevoelig ligt in West Betuwe was al bekend, maar onderliggend lijken harde principes te zorgen voor de grootste botsingen in de lokale politiek. Dat bleek maandagavond in het gemeenteraadsdebat van Omroep Gelderland in samenwerking met SRC FM.
De SGP houdt zich vast aan de rustdag op zondag en gaf geen centimeter toe. Dat terwijl drie andere lijsttrekkers alternatieven bleven opperen. "De zevende dag is de rustdag, waarom kan dat niet de maandag zijn?", vroeg Andrea Zierleyn van GroenLinks. "Omdat dat niet de rustdag is, zondag is de rustdag", pareerde Ton van Maanen van de SGP standvastig.
De bewoordingen waren fel, van 'onze inwoners in bescherming nemen' tot aan 'gegijzeld worden door één partij'. De discussie laaide zelfs zo op, dat er een clash dreigde te ontstaan tussen D66 en GroenLinks. Terwijl die beiden hetzelfde standpunt hadden. De standvastigheid won het bijna van het verstand en het laatste woord is er zeker nog niet over gesproken

Sport en spel

Maar ook over het thema sport bleken principes te zorgen voor vuur. Ditmaal deden vier andere partijen mee aan de discussie, waarbij Dorpsbelangen heel hard stelde dat zij nog een stapje bovenop het al ingezette beleid wilden zetten. Oftewel, nog meer investeren zodat iedereen in de gemeente de mogelijkheid heeft om te bewegen.
Dat koste wat het kost financieren van die mogelijkheid zag de VVD niet zitten. Er werd geopperd dat de verenigingen acties op touw konden zetten om geld in te zamelen. De gemeente zou daarbij vooral kunnen meedenken. ChristenUnie stelde daar weer een grens aan. "Ze moeten niet zoveel hoeven doen dat ze niet meer toekomen aan datgene waar ze voor zijn."

Knopen doorhakken

Uiteindelijk zal de nieuwe gemeenteraad knopen moeten doorhakken. Maar of dat zo stellig zal worden gedaan zoals de partijen maandagavond beweerden te gaan doen zal moeten blijken. En wie dat gaan doen, dat wordt na de verkiezingen op 16 maart duidelijk.
Het debat nog eens terugkijken? Dat kan hier.

Zie ook: