Noord-Veluwe

Voetbalclub zet streep door Marc Overmars-toernooi

Toernooi niet langer naar Marc Overmars genoemd
Toernooi niet langer naar Marc Overmars genoemd © ANP
EPE - SV Epe zet een streep door het Marc Overmars-toernooi. Aanleiding is het grensoverschrijdende gedrag van Overmars als Ajax-directeur.
Overmars vertrok zondag per direct bij de Amsterdamse voetbalclub. Hij maakte zich schuldig aan het sturen van grensoverschrijdende berichten aan vrouwelijke collega's. De oud-voetballer van Ajax, Barcelona en Arsenal begon als kind bij SV Epe en zijn naam was verbonden aan het internationale jeugdtoernooi.
De club zegt geschrokken te zijn van de berichten en medeleven te hebben met de slachtoffers. "In het licht van deze ontwikkelingen gaat het Marc Overmars Paastoernooi niet door", schrijft de club in een verklaring op de website. Mocht het jeugdtoernooi volgend jaar wel doorgaan, dan zonder de naam van Overmars.

'Dickpics en seksueel getinte berichtjes'

Volgens NRC stuurde Overmars dickpics en seksueel getinte berichtjes naar vrouwelijke collega's binnen Ajax. De voormalig directeur voetbalzaken zou samen met andere directieleden aan de top staan van een wancultuur binnen de Amsterdamse club.
De krant deed sinds december onderzoek naar machtsmisbruik op de werkvloer bij Ajax na een tip over mogelijk grensoverschrijdend gedrag van Overmars. NRC sprak uiteindelijk met elf (oud-)medewerkers. Die vertelden onder meer dat er een 'haantjescultuur' heerst binnen de club. "Uit de gesprekken rijst een beeld op van een cultuur waarin seksueel wangedrag kan gedijen."
Overmars gaf zondag in een persbericht aan 'zich kapot te schamen'. "Vorige week werd ik geconfronteerd met meldingen over mijn gedrag. En hoe dit op anderen is overgekomen. Helaas realiseerde ik me niet goed dat ik hiermee grenzen heb overschreden, maar dat werd me deze dagen wel duidelijk."