Rivierengebied

Henri ontsnapte bij aanslag op zijn huis: 'Ik had dood moeten zijn'

Henri ontsnapte bij aanslag op zijn huis.
Henri ontsnapte bij aanslag op zijn huis. © Henri ontsnapte bij aanslag op zijn huis: ‘Ik had dood moeten zijn’
Het is november 2020. In de Bommelerwaard is de angst groot: fruitbedrijf De Groot in Hedel wordt afgeperst en daarbij worden werknemers en oud-werknemers van het bedrijf niet gespaard. Henri weet er alles van.
Hij en zijn broer moesten uit hun ouderlijk huis springen om te overleven. Criminelen hebben in die bewuste nacht in november hun woning in brand gezet. In de documentaire Coke, Bommen en bananen van Omroep Gelderland doet Henri zijn verhaal. "Wij hadden dood moeten zijn."
Henri blikt terug op de aanslag op zijn huis:
Henri overleefde een aanslag nauwelijks
Met verslaggever Martijn Haas staat Henri in het veld. Daar kwam hij anderhalf jaar geleden terecht na zijn sprong. "Ik dacht wel: ik kan iets breken ofzo, maar als dat het ergste is. Beter dat dan verminkt of verbrand."
Even daarvoor was hij wakker geworden door een raam dat kapot ging. Oud-medewerkers en medewerkers van De Groot worden dan al langer geïntimideerd en krijgen met aanslagen te maken. "Het eerste wat bij mij naar binnen schoot was: nu zijn ze bij ons geweest, het is wat het is."
In de documentaire Coke, bommen en bananen laten misdaadverslaggever Martijn Haas en regisseur Wouter Crusio zien hoe groot de impact is van een ongekende reeks aanslagen in de Bommelerwaard.

Die aanslagen draaien om een afpersingszaak van fruitbedrijf De Groot. De documentaire gaat dinsdag om 16.00 uur in première op YouTube en is om 17.20 uur te zien op TV Gelderland.

Hoe gevaarlijk de situatie was, daar komt Henri pas later achter. Hij werd met gebroken botten en brandwonden opgenomen in het ziekenhuis. "Ik wist natuurlijk wel dat er brand was gesticht en dat er een explosief naar binnen was gegooid, maar ik had geen flauw idee hoe het er uit zag."
Daar komt hij achter als hij weer bij het ouderlijk huis staat, althans het karkas daarvan. "Toen ik daar achter het hek stond kreeg ik kippenvel, koude rillingen liepen over mijn rug. Toen besefte ik dat mijn broer en ik heel veel geluk hebben gehad. Dat we eigenlijk dood hadden moeten zijn."
De angst van de aanslag zit diep. "Sindsdien durf ik niet meer zonder kleding in bed te liggen. Nu heb ik een broek aan, sokken en een T-shirt. Zo lig ik in bed. Gewoon omdat ik bang ben dat er weer iets gebeurt en dat ik dan wéér op straat sta zonder kleding."
De uitgebrande woning in Hedel.
De uitgebrande woning in Hedel. © Meesters Multi Media