Rivierengebied

'Huisslaafje' krijgt lijfstraffen en 270.000 euro aan boetes, moeder en dochter vervolgd

De zaak kwam aan het rollen toen de vrouw van de trap viel en haar voet brak.
De zaak kwam aan het rollen toen de vrouw van de trap viel en haar voet brak. © Pixabay
KERKDRIEL - Een 81-jarige moeder en 46-jarige dochter uit Kerkdriel worden vervolgd voor de mishandeling en uitbuiting van een voormalige vriendin. Volgens het Openbaar Ministerie hielden ze het 45-jarige slachtoffer vast in hun woning en behandelden ze haar als huisslaaf, zo bleek maandag in de rechtbank van Arnhem.
Het 45-jarige slachtoffer zei dat ze haar paspoort moest inleveren, het huishouden moest doen en moest koken voor moeder en dochter. Als dat niet goed gebeurde, kreeg ze geldboetes en lijfstraffen, zoals stokslagen. Ze moest ook zelf kopspeldjes en een vleesvork in haar voet steken als ze iets fout had gedaan.
De schulden van de vrouw door de boetes werden zo hoog dat ze haar huis in Amsterdam moest verkopen. De verbouwing van de badkamer, de keuken en de aanleg van een tuin van het huis in Kerkdriel werden betaald van geld van het inwonende ‘huisslaafje’, zoals moeder Theresia S. haar noemde. Volgens het Openbaar Ministerie hebben moeder en dochter Mandy van S. zichzelf verrijkt met 270.000 euro van het slachtoffer. Uiteindelijk mocht ze als straf ook bijna niet meer eten, haar tanden niet poetsen en zich niet meer douchen.

Gebroken rug

De zaak kwam in oktober 2020 aan het licht toen het slachtoffer ’s nachts van de trap viel en haar voet brak. In het ziekenhuis werd geconstateerd dat de vrouw verwondingen over haar hele lichaam had, waaronder een gebroken rug, die niet door een val van de trap veroorzaakt konden zijn.
De verdachten verklaarden dat ze het slachtoffer onderdak boden omdat ze haar huis in Amsterdam wilde verkopen. Er waren af en toe wel strubbelingen en er was ook wel eens een klap uitgedeeld, maar van structurele mishandeling en het vasthouden van de vrouw was volgens moeder en dochter geen sprake.
Prikken, prikken, prikken met de vleesvork en anders doe ik het
Het slachtoffer had met haar telefoon soms stiekem opnames gemaakt van de mishandelingen en die werden afgespeeld tijdens de rechtszaak. Onder meer was te horen hoe Mandy van S. zegt: "Prikken, prikken, prikken met de vleesvork en anders doe ik het", en "Ik zweer je, ik ga door tot het bloed stroomt."
Haar moeder voegt toe: "Andere wereld, daar moet jij naartoe geholpen worden." Geconfronteerd met deze fragmenten verklaarde de dochter dat ze er ‘heel naar van wordt’, maar er ‘geen actieve herinnering’ aan te hebben.
De moeder en dochter worden beschuldigd van mensenhandel. De zitting begon maandag met een vertraging van vier uur en wordt daarom op 25 februari voortgezet.