Rivierengebied

Culemborg maalt weer over wel of geen windmolens

Foto Ruben van der Scheer- Omroep Gelderland
Foto Ruben van der Scheer- Omroep Gelderland
CULEMBORG - Windmolens. De afgelopen jaren is er geen onderwerp zoveel besproken in de Culemborgse politiek. Uiteindelijk kwamen de zes molens ter hoogte van de Eiffeltoren er niet. Een nieuwe raad mag er over beslissen en zo komt het dat deze verkiezingen weer op de agenda staat.
De windmolens hebben wat losgemaakt in Culemborg. Een actiegroep verzette zich stevig tegen de plannen van het gemeentebestuur, en initiatiefnemers energiebedrijf Eneco en de plaatselijke coöperatie Vrijstad Windwinning. Zij voelden zich niet gehoord en begonnen een actiegroep; Tegenwind. Na jarenlange onzekerheid wordt, althans voorlopig, de stekker uit het project getrokken.
Zo trok de actiegroep destijds ten strijde. De tekst gaat onder de video verder.

Actiegroep staat klaar

Die actiegroep staat weer klaar om eventuele nieuwe plannen te beoordelen en wellicht weer tot actie over te gaan. Rest de vraag: Wat wil de politiek nu. De VVD is al lange tijd het duidelijkst "Minder en lagere windmolens was ooit misschien een optie, maar nu een gepasseerd station." Zij geven nieuwe initiatiefnemers geen ruimte. Net als Culemborgs Belang. De ChristenUnie wil er ook geen, mits er draagvlak is.

Niemand gaat voor 6 x 270

De partijen die al die jaren de afgelopen periode wel wat zagen in windmolens om de Culemborg klimaatneutraal te krijgen gaan nu ook minder ver dan de het aanvankelijke plan. Vooral in hoogte. Stonden er 6 windmolens van 270 meter in getekend door de plannenmakers. De politiek wil nu niet verder gaan dan 210 meter, het CDA gaat voor 4a5. GroenLinks voor 4-6 en D66 voor 6 van die hoogte.
Het onderwerp zal hoe dan ook onderwerp worden van nieuwe collegeonderhandelingen. De verkiezingsuitslag zal bepalen wie er het nieuwe gemeentebestuur kunnen vormen.
Omroep Gelderland rijdt in februari en maart in een speciale bus door de provincie, om in samenwerking met lokale omroepen verkiezingsdebatten uit te zenden. Dus ben je benieuwd hoe de lokale politiek over dit onderwerp en andere kwesties in de gemeente denkt? Kijk dan om 20.00 uur naar het lokale verkiezingsdebat van Culemborg, in samenwerking met SRC FM. Meer informatie over het debat vind je op de pagina van GLD Stemt.

Zie ook: