Gelderse Vallei

'Ik had dood kunnen zijn', persfotograaf vindt straf voor shovelaanval te laag

Persfotograaf Timothy had liever een hogere straf gezien voor de shovelbestuurder.
Persfotograaf Timothy had liever een hogere straf gezien voor de shovelbestuurder. © Omroep Gelderland
LUNTEREN - Persfotograaf Timothy stond vorig jaar doodsangsten uit toen Appie E. met zijn shovel inreed op hem en zijn vriendin. E. werd maandag veroordeeld tot 15 maanden cel, waarvan 7 voorwaardelijk. "Ja, hij heeft de straf gekregen die hij hoort te krijgen, maar ik vind die te laag", zegt Timothy.
Timothy en zijn vrienden zaten na de aanval bekneld in de auto. "Ik heb de rapporten gelezen en het had dodelijk kunnen aflopen", zegt hij.

Poging doodslag?

Volgens de letselrapporten had het incident in april vorig jaar inderdaad dodelijk kunnen aflopen. Maar die kans was volgens de rechter niet zo groot dat E. poging doodslag kan worden verweten. Ook was er geen opzet om Timothy en zijn vriendin te doden.
Wel is E. veroordeeld voor poging zware mishandeling. "Het was zeer gevaarlijk gedrag", oordeelde de rechter.
Twee weken geleden stonden Timothy en E. in de rechtbank. Timothy had gehoopt dat hij bij de rechtszaak antwoorden zou krijgen. Vooral op de vraag waarom? "Dat is niet gegeven", zegt hij.
Ook de rechter heeft die antwoorden niet gekregen, zegt hij in zijn oordeel. "Het is niet duidelijk waarom hij zo explosief reageerde, hij heeft zijn leven op orde. Er is geen antwoord waarom zijn boosheid tot zulk gedrag heeft geleid."

'Waas voor de ogen'

E. vertelde dat hij een waas voor zijn ogen kreeg en dat het niet zijn bedoeling was om het voertuig te laten kantelen. Om zijn emoties beter onder controle te krijgen moet hij een behandeling gaan volgen. Dat is gekoppeld aan de voorwaardelijke straf. E. zat al een tijd vast in voorarrest, zijn advocaat wilde de straf gelijk hebben aan de al uitgezeten straf. Maar daarvoor zijn volgens de rechtbank de feiten veel te ernstig.
De persfotograaf en zijn vriendin kwamen bekneld te zitten in de auto.
De persfotograaf en zijn vriendin kwamen bekneld te zitten in de auto. © Persbureau Heitink
Tot slot ging de rechter ook nog in of E. wist dat het om een persfotograaf ging. Volgens Timothy had hij dat kunnen weten. "Want het was tijdens de avondklok, sensatiezoekers mochten daar niet zijn."
Maar E. zegt dat hij dat niet wist én Timothy kreeg niet de mogelijkheid om zich kenbaar te maken. Volgens de rechter is er geen zekerheid dat E. wist dat het om een persfotograaf ging. "Maar dat maakt alleen de context iets anders, de gedragingen zijn niet minder heftig."
Wat voor gevoel Timothy aan de zaak overhoudt? "Ik probeer er mijn gevoel niet te veel bij te betrekken."
De reactie van Timothy kort na het incident: