Gelderland

Een bouwmarkt voor vogels: zo help je bij het maken van een nestje

Zo maak jij een bouwmarkt voor vogels.
Zo maak jij een bouwmarkt voor vogels. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Nu de echte kou verdwenen is en de dagen weer iets warmer worden, beginnen de meeste vogels ook aan het maken van hun nest. En het leuke is: jij kunt ze een klein beetje helpen.
Natuurmonumenten adviseert om in deze periode van het jaar een 'een bouwmarkt voor vogels' te maken. Veel vogels fladderen nu rond, op zoek naar bruikbaar nestmateriaal. Maar stel nou dat je een woning zonder tuin of met alléén een balkon hebt, dan kun je toch je steentje bijdragen. Het is heel simpel: alles wat je nodig hebt is een garde en takjes, blaadjes, mos en andere spulletjes die je in je tuin vindt.
Een bouwmarkt voor vogels: zo help je bij een nestje

Let op: gebruik geen honden of kattenhaar

Ook de Vogelbescherming vindt het een leuk initiatief. Maar zij voegen wel toe dat je één ding beter niet in je 'bouwmarkt' kunt stoppen: honden of kattenharen. Vaak zitten er op die haren namelijk resten van bestrijdingsmiddelen tegen vlooien of andere resten van medicijnen waar vogels juist niet tegen kunnen.
Om te voorkomen dat dat toch in een nest terecht komt, kun je dat dus beter vermijden. In het verleden vond de stichting weleens nestjes met dode vogeltjes, waar veel haren in te vinden waren.

Meer inspiratie?

Wil je nog meer voor vogels, in dit geval de koolmeesjes, betekenen? Bekijk dan hier hoe je zelf een nestkastje voor deze vogeltjes maakt.