Rivierengebied

De vraag naar peperdure jachten was nog nooit zo groot als nu

Directeur Anton van den Bos van Elling Shipbuilding in Aalst
Directeur Anton van den Bos van Elling Shipbuilding in Aalst © Omroep Gelderland
AALST - Ze kunnen het bijna niet meer aan. De vraag naar peperdure jachten is nog nooit zo hoog geweest. Bij één van de grootste bouwers in Nederland, Elling Shipbuilding in Aalst, weten ze niet wat ze meemaken. Ook de verhuur van jachten zit in de lift, blijkt uit een korte rondgang van Omroep Gelderland.
"De vraag is beter dan ooit." Directeur Anton van den Bos kan er kort over zijn. Maar de vraag bijbenen is een ander verhaal. "We proberen mee te groeien met de vraag. We bouwen ongeveer 15 boten per jaar. We verkopen ze wereldwijd, van Hongkong tot Amerika, Singapore, Rusland, Duitsland vrij veel, Engeland, Scandinavische landen en zo nu en dan ook een in Nederland."
In de loodsen in Aalst, even ten westen van Zaltbommel, wordt hard gewerkt aan peperdure jachten. De één nog luxer dan de ander. "Ze kosten gemiddeld tussen de één en de drie miljoen euro", zegt de directeur, die deze dagen vooral uitdaging vindt in het vinden van personeel. "Dat is het moeilijkste, maar het lukt en dus kunnen we onze capaciteit vergroten."
De boten gaan volgens hem vaak naar klanten die een eigen bedrijf hebben gehad, dat verkocht hebben, en dan meer vrije tijd krijgen. "Op zo'n schip kunnen ze dan heerlijk en comfortabel maandenlang vertoeven met familie."

Pandemie geeft boost

Een verklaring voor de enorme vraag zoekt hij toch in de pandemie. "Ik heb een klant en die wilde eigenlijk een huis kopen in Spanje, maar dat vliegen vond hij nu zo'n gedoe. 'Dan koop ik maar een boot, dan kan ik er naartoe varen wanneer ik wil', was zijn gedachte."
Van den Bos denkt dat een boot voor veel mensen een uitkomst is. "Door zo'n pandemie gaan veel mensen nadenken over de invulling van een vrije tijd en dat heeft heel vaak te maken met reizen. Dat kan nu minder en met een eigen boot heb je daar geen last van."
Waar de pandemie voor de één in de botenbusiness indirect dus een zegen blijkt, is dat niet voor iedereen het geval. Nico en Gina Verwaal runnen een jachtenverhuurbedrijf in Kerkdriel en hopen juist dat de maatregelen definitief losgelaten worden. Dan kunnen ook zij gaan genieten van de toegenomen populariteit.
"Onze agenda zit de komende tijd heel vol. Maar dat was vorig jaar en dat jaar daarvoor ook het geval", zegt Gina Verwaal over de animo. "Onze jachten worden geleverd door een Franse bouwer en we maken ook gebruik van hun boekingssysteem. Daarom komen 95 procent van onze klanten ook uit het buitenland."
Door alle reisbeperkingen van afgelopen jaren, ging er een dikke streep door een groot deel van de boekingen. "Maar nu is de agenda voor maart, april en mei weer vol, dus we hebben weer goede hoop."
We hebben vooral te maken met ondernemers
Vooral buitenlandse huurders dus en ook qua kopers richten de Nederlandse jachtenbouwers zich op het buitenland. "Je hebt vooral te maken met ondernemers die zich zo'n boot kunnen veroorloven", specificeert Van den Bos zijn klantenkring. "Voor ons is het belangrijk om de levertijd op een jaar te houden en je aan de vraag kan voldoen. Want als je dat niet kan, zakt je naam weg en heb je het weer heel moeilijk als de vraag weer minder wordt."

Brand

In 2016 brandde er nog een complete loods met jachten van Van den Bos af. De schade liep in de miljoenen en omdat ze niet geweldig verzekerd waren, zijn ze nog steeds bezig om die schade weg te poetsen. "Dit is enorm welkom, dankzij deze hausse gaat het nu weer ontzettend goed."