Noord-Veluwe

Shovelbestuurder die persfotograaf met auto en al in de sloot kieperde, krijgt celstraf

De persfotograaf en zijn vriendin kwamen bekneld te zitten in de auto.
De persfotograaf en zijn vriendin kwamen bekneld te zitten in de auto. © Persbureau Heitink
LUNTEREN - De 34-jarige man uit Lunteren die vorig jaar april persfotograaf Timothy en zijn vriendin aanviel met een shovel, is deze maandag veroordeeld tot 15 maanden cel, waarvan 7 voorwaardelijk. Daaraan wordt ook een meldplicht en een behandelverplichting verbonden.
De twee slachtoffers uit Ederveen zaten in Lunteren in hun auto toen ze werden aangevallen door Appie E. Die duwde hun wagen met een shovel op de kop in een sloot. Het stel stond daarbij doodsangsten uit.
De twee brachten het er relatief goed vanaf maar uit een reconstructie blijkt, dat als de zaken maar iets anders waren gelopen, het ze hun leven had kunnen kosten.

Melding van een autobrand

Fotograaf Timothy was die bewuste avond afgekomen op een melding van een autobrand. Eenmaal ter plekke ondervond hij zoveel agressie, dat hij zich al snel terugtrok in zijn auto.
Bekijk de beelden van het incident. We spraken Timothy kort na de aanval.
Op de zitting twee weken geleden bleek dat de aanvallers van Timothy en zijn vriendin niet wisten dat ze met pers te maken hadden. Ze dachten dat het om sensatiezoekers ging die beelden op social media wilden verspreiden.
Timothy betreurt het dat de rechter E. niet heeft aangerekend dat hij daar als persfotograaf aanwezig was. Maar volgens de rechtbank is er geen sprake van een aanval op de vrije pers, omdat op basis van de stukken niet met zekerheid kan worden vastgesteld dat verdachte wist dat hij met een persfotograaf van doen had.
Nadat eerst met veestokken op de auto van Timothy was geslagen en er doodsbedreigingen richting inzittenden werden geroepen, haalde E. de shovel op.

Waas voor de ogen

Op zitting verklaarde E. dat hij vond dat ze weg moesten. Hij kreeg een waas voor zijn ogen en duwde met zijn shovel de wagen van de weg. Dat het voertuig daarbij kantelde en met de inzittenden erin op zijn kop in de sloot terechtkwam, was niet de bedoeling.
Daarom is er volgens justitie ook geen sprake van poging tot doodslag, maar van een poging tot het toebrengen van ernstig letsel. De aanval werd opgenomen met een dashcam in de auto van de fotograaf, wat schokkende beelden opleverde.
E. heeft direct na de aanval 102 dagen in de cel gezeten. In de zomer van vorig jaar kwam hij weer op vrije voeten in afwachting van zijn rechtszaak. Timothy neemt het zijn aanvaller erg kwalijk dat hij nooit de moeite heeft genomen contact te zoeken. Hij vindt ook de straf te laag: "Op alles wat gebeurd is, staat maximaal 10 jaar gevangenisstraf."
Op zitting twee weken geleden verklaarde E. wel veel spijt te hebben van zijn daad. Voor de slachtoffers, maar ook omdat hij erdoor voor de rechter belandde. Justitie had 15 maanden cel geëist, waarvan 5 voorwaardelijk.

Zie ook: