Gelderland

Een schedel en kostbare kunst: bijzondere vondsten in de kringloopwinkel

De schedel die werd afgeleverd bij een kringloopwinkel in Twello
De schedel die werd afgeleverd bij een kringloopwinkel in Twello © Hans Hekkert
RHEDEN - Een vrouw kocht dit weekeinde een urn met as in kringloopwinkel 2Switch in Dieren. Het is de afgelopen jaren vaker voorgekomen dat in de kringloop verrassende voorwerpen zijn aangetroffen. Omroep Gelderland zet ze voor je op een rij.
2Switch in Dieren baalt ervan dat de urn bij hun over de toonbank is gegaan. "Het is niet fijn en zeker niet onze bedoeling", klonk het. Wellicht zat de urn in een doos met spullen die bij de kringloop is afgeleverd.

Mensenschedel

Bij de kringloop in Twello vonden medewerkers in het najaar van 2019 een mensenschedel in een doos. "Je komt weleens gekke dingen tegen. Maar dit?", reageerde werknemer Frank Liebrand direct na de vondst.
De kringloop schakelde meteen de politie in. Die kwam er na gesprekken met de verkopers achter, dat de schedel al decennialang bij mensen in huis had gelegen. Het vermoeden bestaat dat hij ooit is meegebracht uit Nieuw-Guinea.

Goedkoop beeldje blijkt veel waard

Soms blijkt een goedkoop dingetje uit de kringloop later veel waard. Hennie Martens uit Wijchen heeft een gelukkige hand in het vinden van waardevolle spullen in de kringloop. Begin 2020 kocht ze een leuk beeldje voor 1,25 euro. Ze nam het mee naar het Omroep Gelderland-programma Schatgraven. Daar bleek het bronzen beeldje, met een ivoren hoofdje, honderden keren meer waard. Taxateur Marcel Brouwer schatte de waarde toen op zo'n 750 euro.
Het bronzen beeldje van Hennie
Het bronzen beeldje van Hennie © Omroep Gelderland
Rond 2010 bracht Hennie ook al eens iets naar het programma Schatgraven. Toen ging het om twee vaasjes die ze voor een paar euro in de kringloop had gekocht. Die werden toen door de taxateur geschat op een waarde tussen de 400 en 500 euro.

Rommelmarkt

Hennie beperkt zich overigens niet alleen tot de kringloopwinkel. Ze snuffelt ook graag op rommelmarkten. En ook hier heeft ze al eens geluk gehad. Ze kocht ooit een doosje dat ze mooi vond. Ook dit nam ze mee naar Schatgraven. En ook dat bleek een kleine schat te zijn.
In het programma hoorde ze dat het een hostie-doosje was. Hennie betaalde er op de rommelmarkt z'n vijf euro voor. De taxateur schatte de waarde op circa 250 euro.

Kruisje van Arnhemse kunstenaar

In Schatgraven worden wel vaker verborgen schatten gebracht die gevonden zijn op de rommelmarkt of in de kringloopwinkel. Zo bracht een mevrouw uit het brabantse Sint-Michielsgestel in 2019 een klein, eenvoudig kruisje naar de taxateurs.
Mevrouw Lindner had het kruisje in een kringloopwinkel gevonden en wilde er eigenlijk een ander kunstwerk van maken. Tot ze zag dat er een signatuur in stond. Achterop het kruisje vond ze de naam Nicolaas Thuys en het opschrift 'Arnhem'.
Het kruisje waar mevrouw Lindner twee euro voor betaalde
Het kruisje waar mevrouw Lindner twee euro voor betaalde © Omroep Gelderland
Taxateur Willem Oderkerk wist te vertellen dat de maker zich na een opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem in 1955 als goudsmid in Arnhem vestigde. Oderkerk vond het wel lastig er een prijs aan te hangen: "Er is weinig van hem op veilingen weggegaan. Het is moeilijk er een prijs aan te verbinden. Gevoelsmatig zou ik zeggen 175, 200, 225 euro." Mevrouw Lindner betaalde in de kringloop twee euro voor het kruisje.

Schilderij van Rob de Nijs

Soms komt er ook wel eens een voorwerp bij een kringloopwinkel terecht, maar wordt op tijd gemerkt dat het daar per ongeluk is beland. Dat gebeurde vorig jaar augustus nog met een schilderij van Rob de Nijs, dat in het bezit was van Dineke de Ruiter. Zij heeft drie uitvaartcentra in de Vallei. Het centrum in Ede werd verbouwd en er werden wat spullen opzijgezet om naar de kringloop te brengen.
Dineke kreeg het schilderij hoogstpersoonlijk uit handen van de zanger toen het uitvaartcentrum geopend werd. Het was dan ook helemaal niet de bedoeling dat het kunstwerk naar de kringloop zou gaan. Maar de echtgenoot en de zoon van Dineke gingen iets te grondig te werk. Per ongeluk brachten ze ook het schilderij naar de kringloop. Nog voor het verkocht werd, kreeg Dineke haar schilderij van De Nijs terug.