Rijk van Nijmegen
Deze professor staat vierkant achter petitie tegen coronabeleid, die al 400.000 keer getekend is

NIJMEGEN - Het manifest 'Onverdeeld Open' heeft in korte tijd een gigantische groep sympathisanten gecreëerd tegen het huidige coronabeleid. Professor René ten Bos van de Radboud Universiteit is één van de ondertekenaars achter het manifest, dat als petitie wordt aangeboden aan de Tweede Kamer. Hij vindt dat het QR-tijdperk zo snel mogelijk moet eindigen.
Eind vorige zomer deed de 'QR-samenleving' zijn intrede in Nederland. Het toen nog demissionaire kabinet besloot dat iedereen die binnentrad op een locatie, een coronatoegangsbewijs moest kunnen tonen. Zo'n bewijs krijg je wanneer je gevaccineerd bent, hersteld bent van een coronabesmetting of je voorafgaand aan je bezoek hebt laten testen.
Ongenoegen over QR-verplichting
De QR-verplichting stuitte direct velen tegen de borst. Restaurant Family Vibe in Ede weigerde overstag te gaan en zijn gasten te vragen naar een QR-code. Yogadocent Paulien Borst uit Velp wilde ook niet meedoen aan de controles en stopte abrupt met haar lessen, en in Harderwijk hield een groep demonstranten een lawaaiprotest om hun ongenoegen over de QR-code kenbaar te maken.
"We hebben er allemaal veel last van", reageert professor Ten Bos. Hij is hoogleraar filosofie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en voormalig Denker des Vaderlands. "En bovendien leidt het tot een tweedeling in de samenleving, die ik disproportioneel vind en sowieso, om allerlei andere redenen, onwenselijk."
Initiatief van arts in opleiding
Ten Bos' naam staat, net als die van tientallen anderen, onder het manifest Onverdeeld Open. Jona Walk, arts in opleiding in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, startte de petitie in samenwerking met hoogleraar waarschijnlijkheidsrekening Ronald Meester en voormalig staatssecretaris Mona Keijzer. Ten Bos sloot zich bij hen aan. Hij schreef in 2020 het boek 'De coronastorm. Hoe een virus ons verstand wegvaagde'.
Of de petitie écht leidt tot verandering, weet hij nog niet. "Ik hoop dat hierdoor bij beleidsmakers doordringt dat er toch veel mensen zijn, die oprechte en redelijke zorgen hebben", legt hij uit. "Ik hoop dat ze dit in hun beslissingen meenemen en dat we heel snel, net als sommige andere landen, van deze maatregelen af zijn. Denk aan Zwitserland, Finland en Denemarken. En Zweden, waar ze het al heel lang heel anders doen dan wij. En met andere ogen naar de bestrijding van een gezondheidscrisis kijken."
Zwijgende meerderheid
Dat in slechts enkele dagen al 400.000 mensen zich achter deze petitie hebben geschaard, wil niet meteen zeggen dat de regering daar naar zal luisteren. Er lijkt nog sprake van een grote, zwijgende meerderheid. "Wie zwijgt, stemt toe, zeggen ze wel eens", reageert Ten Bos, die tot 2017 fungeerde als Denker des Vaderlands. "Ja, er zijn nog steeds 17 miljoen mensen die niet ondertekend hebben. Je hoeft het ook niet allemaal te doen. Ik hoop dat velen het doen, maar uiteindelijk is het slechts een petitie. Een geluid, waarvan ik hoop dat mensen het meenemen."

Ten Bos vindt de huidige crisis niet ernstig genoeg voor de draconische maatregelen waar Nederland mee te maken heeft gehad. "En dat vinden steeds meer mensen", zegt hij. "Ik begrijp dat mensen meedoen aan de QR-maatregelen. Ik heb zelf kinderen en zes van de zeven hebben geloof ik ook een QR-code. Ik heb hem zelf ook, want anders kan ik mijn werk niet doen. Maar de dwang die er achter zit, is één van de grote schandes. Als een kind van 12 jaar zich niet laat vaccineren, mag het niet mee op schoolreisje. En voor iemand van 62, zoals ik, betekent het dat ik zonder QR-code een gebouw niet in kan om een lezing te geven."