Gelderland

Gelderland is doorweekt, maar problemen waren er nauwelijks

Er viel 20 tot 30 millimeter regenwater in de provincie.
Er viel 20 tot 30 millimeter regenwater in de provincie. © Max Pixel
ARNHEM - Ondanks de enorme hoeveelheid regen die er afgelopen uren en nacht is gevallen in onze provincie vallen de problemen relatief mee. Door de regen in combinatie met de harde wind zijn er wel takken van de bomen omgewaaid en gebeurde er een enkel ongeval.
Gemiddeld viel er in de provincie zo'n 20 tot 30 millimeter regen. Dat deze hoeveelheid regen niet tot hevige overlast heeft geleid, is volgens Raymond Klaassen van Weerplaza prima te verklaren. "Dat komt omdat het regen in een langere periode is gevallen. Als die hoeveelheden binnen een half uur zou zijn gevallen, dan was het een heel ander verhaal geweest".
Klaassen zegt dat de hoeveelheid regen dat nu is gevallen niet perse uniek is,. Er valt wel vaker 20 tot 30 millimeter op een dag, maar dat is vaak niet in februari.

Hier en daar problemen

De regen en de harde windstoten zorgde op verschillende plekken wel voor wat problemen. Het KNMI had daarom ook code geel afgegeven voor onze provincie. In onder andere Hattem en Ubbergen vielen er bomen op de weg. In Apeldoorn gebeurde een ongeluk, omdat een automobilist door een plas water reed en daardoor de macht over het stuur verloor.
Dit was de schade in Hattem:
Een brandweerauto heeft zich in Elspeet vastgereden in een drassige wei nadat het had geholpen bij een schoorsteenbrand. De wagen is losgetrokken door een trekker. Het Watermuseum in Arnhem sloot zondagmiddag eerder de deuren omdat overvloedig water vanuit het Sonsbeekpark richting het museum was gestroomd.

Nog niet voorbij

Volgens Raymond Klaassen is het nog niet helemaal klaar met het onstuimige weer. "Vanavond is er vooral in het westelijke deel van het Rivierengebied nog onstuimig". Daar kunnen nog harde windstoten tot 80 kilometer per uur voorkomen. "Dat verwacht ik niet in het noorden en het oosten van de provincie, maar daar kan wel regen, hagel en misschien wat natte sneeuw vallen", vervolgt hij.
Vanwege die windstoten in het Rivierengebied heeft het KNMI ook vanavond code geel afgegeven in Gelderland. "Je kunt die waarschuwingen alleen maar provinciaal afgeven".
Het waterschap Rivierenland zegt dat de gemalen volop draaien om het overtollig regenwater zo goed en snel mogelijk via de rivieren af te kunnen vloeien.