Rijk van Nijmegen / Rivierengebied

Ria en Abbe keren na 35 jaar terug op hun vernieuwde trouwkasteel

Ria en Abbe Klarenberg
Ria en Abbe Klarenberg © Omroep Gelderland
WIJCHEN - Het was 27 augustus 1987. Abbe Klarenberg gaf het jawoord aan zijn Ria in de trouwzaal van het kasteel in Wijchen. Hoewel Abbe en Ria al die tijd in Wijchen woonden, keerden ze nooit terug op de plek waar ze elkaar eeuwige trouw beloofden. Tot vandaag, 35 jaar later. Intussen is kasteel Wijchen volledig gerenoveerd. “Het is heel bijzonder om hier terug te zijn.”
Tien luisteraars van Radio Gelderland en volgers van het geschiedenisplatform Ridders van Gelre kregen zaterdagochtend een exclusieve rondleiding door het vernieuwde kasteel Wijchen. Dat vond Ria een mooie gelegenheid om eindelijk samen met Abbe terug te keren naar hun trouwkasteel. “De opstelling is wel veranderd, maar ik vind de trouwzaal nu nog mooier dan 35 jaar geleden.”
Het gerenoveerde Kasteel Wijchen
Het gerenoveerde Kasteel Wijchen © Omroep Gelderland

Glazen overkapping

De afgelopen twee jaar was kasteel Wijchen gesloten voor publiek vanwege een grote renovatie. De grootste aanpassing is een glazen overkapping boven de binnenplaats. De glazen pui tussen de zuilen op de binnenplaats is juist verwijderd. De nieuwe ontvangsthal vinden Ria en Abbe prachtig. “Langs de glazen wand op de binnenplaats stonden onze bruidsmeisjes, maar de nieuwe zaal met het overkapping is veel mooier.”

Renovatie binnen de begroting

De benedenverdieping van kasteel Wijchen is de afgelopen week in gebruik genomen. De eerste huwelijken vonden plaats op de bijzondere datum 02-02-2022. Eind februari hoopt de gemeenteraad van Wijchen voor het eerst te vergaderen in de nieuwe vergaderzaal. De renovatie van kasteel Wijchen bleef binnen de begroting van 3,8 miljoen euro. De gemeente Wijchen is eigenaar van het Renaissanceslot en betaalde het grootste deel van de werkzaamheden. De provincie Gelderland droeg 1 miljoen euro bij.
Kelder van Museum Kasteel Wijchen
Kelder van Museum Kasteel Wijchen © Omroep Gelderland

Op bezoek in de kasteelkelders

Naast alle vergaderzalen voor de gemeente en andere huurders heeft Museum Kasteel Wijchen de meeste ruimtes in gebruik. Een glunderende directeur Rylana Seelen leidt haar gasten rond. Na een wandeling door de officiële vertrekken van de gemeente daalt ze af naar de kelders. “Bezoekers konden hier vroeger niet komen, maar in de nieuwe situatie beginnen we ons verhaal beneden,” legt Rylana uit. “Drie vroegere bewoners stellen zich voor en vertellen over hun leven. De bekendste kasteelvrouwe is Emilia van Nassau, een dochter van prins Willem van Oranje.”

'Oudste dorp van Gelderland'

Voor de lange geschiedenis van Wijchen kunnen bezoekers van Museum Kasteel Wijchen vanaf 27 februari terecht op de zolder van het kasteel. Hier wordt de komende weken nog hard gewerkt aan de nieuwe presentatie van alle indrukwekkende archeologische vondsten. “Ik zeg altijd dat Wijchen het oudste dorp van Gelderland is,” vertelt Rylana Seelen trots. “We hebben vondsten die wijzen op een onafgebroken bewoningsgeschiedenis door mensen vanaf 4000 voor Christus. Dat is uniek. In de Bronstijd was in Wijchen al een bloeiende beschaving. We laten hier een boerderij zien van drie duizend jaar geleden.”
Bezoekers in de trouwzaal van kasteel Wijchen
Bezoekers in de trouwzaal van kasteel Wijchen © Omroep Gelderland

Fleurige bruidszetels

Ria en Abbe zijn onder de indruk van hun vernieuwde trouwkasteel. Ze nemen als een echt bruidspaar plaats in de zetels waar tijdens een huwelijksvoltrekking de bruid en bruidegom zitten. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft de stoelen voor de trouwzaal van Wijchen na de verbouwing van het kasteel in bruikleen gegeven. “In onze tijd waren de stoelen bruin,” herinnert Ria zich. De huidige zetels hebben een fleurig bloemmotief. Ook Abbe kan dat waarderen. “Ik vind deze stoelen mooier. En ze zitten goed. Ik ga Ria niet opnieuw ten huwelijk vragen, maar we komen wel vaker op bezoek in het kasteel.”
Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties. En heb je het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom al in de boekenkast? Volg ons op: Facebook, Instagram, Twitter, Televisie, Radio, YouTube en Web.