Stedendriehoek

Beemte Broekland vreest enorm zonnepark ondanks propvol elektriciteitsnet

Het geplande zonnepark vraagt om 169 hectare land.
Het geplande zonnepark vraagt om 169 hectare land. © ANP
BEEMTE BROEKLAND - Het mag dan een klein buurtschap zijn, maar de inwoners van Beemte Broekland strijden als een groot leger voor het behoud van hun landschap. De gemeente Apeldoorn overweegt om zonneparken te plaatsen ter grootte van 150 voetbalvelden. Een slecht plan, vinden bewoners. Ze brachten met hun tractoren bijna 800 protesthandtekeningen naar het stadhuis.
Beemte Broekland heeft al een zonnepark van vijftien hectare. Volgens de plannen komt daar het vijfvoudige bij. Daaromheen is nog ruimte nodig voor technische installaties en erfscheidingen. Alles bij elkaar zou het buurtschap 169 hectare land inleveren voor zonneparken.
Zonde van de vruchtbare agrarische grond, vinden inwoners. De tegenstanders verenigen zich in de bewonersgroep Beemte Broekland op Groen. “Alle lusten gaan naar de gebruikers van de energie. En alle lasten komen in een klein gebied terecht. Dus nee, niet hier”, stelt bewoner Aalt Schouten.
“Begin eerst met zonnepanelen op daken”, vindt Schouten. “In Apeldoorn is daarvoor 535 hectare beschikbaar. Daarvan is nog geen vier procent ingevuld. Maar nee, de gemeente Apeldoorn maakt grote stappen voorwaarts en begint met zonneparken. Want die zijn veel makkelijker te realiseren. Dat besteden ze uit aan grondeigenaren en projectontwikkelaars en hebben ze verder geen omkijken naar. Zo halen ze het snelst hun doelstellingen.”

Handtekeningen

Met trekkers en bijna 800 protesthandtekeningen op zak ging een delegatie deze week naar het stadhuis. Voorafgaand aan een digitale inspraakavond nam burgemeester Ton Heerts de petitie in ontvangst. De belangrijkste boodschap: “Ga met ons bewoners in gesprek. Maar dan op een manier waarop ze echt inspraak hebben op wat hier gebeurt.”
De tekst gaat verder onder de foto:
Beemte Broekland protesteert tegen de komst van zonneparken
Beemte Broekland protesteert tegen de komst van zonneparken © Omroep Gelderland
De bewoners voelen zich namelijk niet gehoord door de gemeente: “Ze gaan wel met ons om tafel, maar er wordt niks met onze argumenten en meningen gedaan. Dat frustreert enorm”, zegt inwoner Sander van Essen. De 20-jarige ziet het agrarisch bedrijf dat zijn ouders opbouwden en dat hij straks wil overnemen, een sombere toekomst tegemoet gaan.

Net overbelast

De familie nam het voortouw om zelf zonnepanelen te plaatsen. Niet op het land, maar op het dak. Van Essen: “Alles was ingetekend, zoals het zou moeten worden. Maar na aanvraag bij Liander bleek dat het niet kon. Dan wordt het net overbelast.” De frustratie van de toekomstige boer loopt tot een kookpunt. “Je wilt graag meewerken, maar je wordt van het kastje naar de muur gestuurd.”
Netbeheerder Liander laat desgevraagd weten inderdaad geen 'grote opwek' aan te kunnen sluiten. Het elektriciteitsnet in Gelderland is vol. Tot Tennet, die het hoogspanningsnet beheert, weer nieuwe ruimte heeft, mag Liander geen nieuwe aanvragen voor teruglevering in ontvangst nemen. Hoe lang dat duurt, kan de netbeheerder niet zeggen.
Het net is dus vol. Maar voor de gemeente Apeldoorn is dat geen reden om het onderzoek naar het realiseren van zonneparken af te blazen. “Je hebt namelijk ook zonneparken die direct aan een industrieterrein leveren”, weet wethouder Detlev Cziesso. “De Ecofactorij, een industrieterrein in Apeldoorn, is daar een voorbeeld van.”

'Er moet iets gebeuren'

De wethouder neemt de protesthandtekeningen serieus, maar zegt ook gevoelig te zijn voor het belang van de gemeente. “Apeldoorn heeft 165.000 inwoners die steeds meer energie verbruiken. We hebben een flinke opgave met energietransitie. Er moet iets gebeuren.”
“We kijken natuurlijk waar de makkelijkste stap gezet kan worden. Dat is zon-op-dak. In de Regionale Energiestrategie (RES) wordt de helft van van onze opgave gezocht in binnenstedelijk zonnepanelen op daken. Maar daarmee kom je er niet. We zullen echt verder moeten kijken. En of dat nou windmolens zijn of grootschalige zonneparken: ik heb nog weinig buurten gezien die zich vrijwillig hebben aangemeld.”
Zon-op-dak in Beemte Broekland
Zon-op-dak in Beemte Broekland © Omroep Gelderland