Gelderse Vallei

Eerst vrijspraak, nu 22 jaar cel voor vergismoord op Djordy

Een portret van Djordy bij de gevel van Bitterzoet, de Amsterdamse club waar hij werkte.
Een portret van Djordy bij de gevel van Bitterzoet, de Amsterdamse club waar hij werkte. © ANP
BARNEVELD - Tony D. heeft een gevangenisstraf van 22 jaar en 11 maanden opgelegd gekregen voor de moord op Djordy Latumahina uit Barneveld, in oktober 2016. In 2018 werd D. nog vrijgesproken van medeplichtigheid, maar in hoger beroep heeft het hof hem alsnog veroordeeld.
Dj en evenementenorganisator Djordy Latumahina werd op 8 oktober 2016 doodgeschoten in een parkeergarage van een Amsterdams appartementencomplex, waar hij destijds woonde. Zijn vriendin en 2-jarige dochter waren toen bij hem. De schutters zagen hem aan voor een drugscrimineel die in hetzelfde complex woonde. Latumahina was geen bekende van de politie en had niets met de onderwereld te maken.
D. werd in de rechtszaak in 2018 al door het Openbaar Ministerie (OM) gezien als tweede schutter, maar werd toen vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Een anonieme bedreigde getuige heeft voor het hof verklaard dat D. de tweede schutter was. Het hof oordeelde dat die verklaring betrouwbaar en bruikbaar genoeg was om als bewijs op te voeren.

30 jaar cel

De twee andere verdachten Wendell R. (50) en Ulrich B. (48) zijn tot twintig jaar cel veroordeeld. Daarmee volgt het hof de strafeis van het OM. De straffen zijn hoger dan het vonnis van de rechtbank in 2018. Toen kregen de mannen achttien en zestien jaar opgelegd.
Eigenlijk wilde het hof D. dertig jaar celstraf opleggen voor de vergismoord op Latumahina. Enkele maanden geleden werd hij echter al veroordeeld tot zeven jaar gevangenis voor het smeden van plannen om een crimineel te vermoorden. Daarom kwam het hof vrijdag uit op een celstraf van bijna 23 jaar.
AT5-journalist Mark Schrader maakte de documentaire Djordy over het leven van Latumahina. Hierin komen nabestaanden van het slachtoffer uit Barneveld aan het woord, waaronder zijn vader en moeder.