Gelderse Vallei

Tijdelijk monument in Wageningen voor vermiste en overleden vluchtelingen

CommemorAction in Wageningen
CommemorAction in Wageningen © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - In het Torckpark in Wageningen is dit weekend een bijzondere kunstinstallatie te zien. Het is een tijdelijk monument voor de vluchtelingen die de afgelopen jaren tijdens hun vlucht naar Europa zijn overleden of vermist raakten.
Eindeloze rijen namen prijken op banners op de Wageningse stadsmuur. Uit het gras reiken handen uit naar hulp. Een stem vertelt over zijn broer die omkwam op zee. De CommermorAction voor vluchtelingen die omkwamen aan Europese grenzen is een wereldwijde actiedag. Maar in Nederland is Wageningen voorloper.
Inwoners van Wageningen en andere belangstellenen kunnen twee dagen tussen 11.00 en 17.00 uur langs de artistieke installatie lopen. De organisatie is in handen van de stichting Welkom in Wageningen en van de Anti-Racisme Alliantie (ARA), in samenwerking met kunstenaarscollectief Waterlanders. Volgens de organisatie vindt de herdenking plaats "in solidariteit met de families van de doden en vermisten langs de Europese grenzen".
Siedie Abdelkadir van ARA: "Met deze herdenking willen we de mensen niet vergeten die hun leven hebben verloren op zoek naar een betere toekomst. We maken samen een vuist tegen het beleid waardoor zij stierven of vermist raakten."

Meer dan 46.000 mensen

Volgens Abdelkadir zijn er inmiddels meer dan 46.000 mensen overleden of vermist terwijl ze op weg waren naar Europa. Het zou daarbij alleen nog maar gaan om geregistreerde gevallen. Een groot onrecht waar naar haar idee maar één goede oplossing voor is.
"Als het totaal aan mij ligt dan gaan alle grenzen open en krijgt iedereen waar die recht op heeft", zegt zij. "En dat is een veilige haven om te kunnen leven."
De datum van 6 februari is bewust gekozen. De dag verwijst naar een bloedbad in het Spaanse Tarajal in 2014, toen de Guardia Civil rubber kogels afvuurde om migranten tegen te houden die de kust probeerden te bereiken. Vijftien mensen vonden daarbij de dood.