Stedendriehoek

Afval en caravan gedumpt in het bos: 'Nee, niet om te kamperen'

Boswachters vinden steeds vaker rotzooi die mensen in de natuur hebben gedumpt.
Boswachters vinden steeds vaker rotzooi die mensen in de natuur hebben gedumpt. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Caravans, autowrakken, zwerfvuil en drugsafval. Er wordt steeds vaker en steeds meer afval in de natuur gedumpt. Boswachters van Staatsbosbeheer op de Veluwe ergeren zich kapot aan de troep die ze vinden.
Een van hen is Jaël Bergwerff, die geregeld tijdens haar inspecties rond Apeldoorn op dingen stuit die in de natuur niet thuishoren. "Zeker als je het vergelijkt met vorig jaar, zien we het heel vaak", zegt Bergwerff. "Daar zijn we best wel van geschrokken."

Al dertig dumpingen in 2022

Staatsbosbeheer beheert delen van de Gelderse natuur en telde daar vorig jaar 116 dumpingen. In de eerste vijf weken van dit prille jaar tellen de boswachters er al dertig. Bergwerff: "Bankstellen, matrassen, huishoudelijk afval. En helaas ook afval van hennepkwekerijen. We hebben ook een caravan hier diep in het bos gevonden. Nee, niet om gezellig te kamperen, maar gewoon gedumpt. Dat je echt denkt: hoe dan?"
De tekst gaat onder de video verder:
Gemakzucht, hogere tarieven voor mensen bij de vuilstort. Volgens Staatsbosbeheer zijn er veel redenen waarom we onze troep achtergelaten in het bos. Corona speelt ook een rol, denkt boswachter Bergwerff: "Er zijn natuurlijk mensen die misschien in de lockdown hun huis hebben verbouwd of een nieuw bankstel hebben gekocht en hebben gedacht 'die oude, die moeten we kwijt'. Het wordt helemaal erg als we ook chemicaliën of andere stoffen vinden die in de natuur weglekken."
En dat laatste loopt ook nog eens in de papieren, zegt ze tot slot. "Dan moet je het gaan schoonmaken en dat is echt ellende."
Het opruimen van al dat afval kost Staatsbosbeheer jaarlijks een half miljoen euro.