Noord-Veluwe

Harderwijk wil af van verpakkingen

HARDERWIJK - De gemeente Harderwijk maakt zich hard om de verpakkingen bij alle winkels te verminderen. Donderdag kreeg de koffie- en theewinkel van Marieke Besselsen als eerste een groene keurmerksticker.
Marieke krijgt het keurmerk, omdat ze milieubewust met verpakking omgaat. "We geven mensen een vaatje mee die ze steeds hier kunnen vullen met koffie", legt ze uit.
Toch ontkom je niet altijd aan plastic verpakking. "Koekjes bijvoorbeeld worden daarin wel verpakt. Dat voorkomt dat ze gaan beschimmelen en gaan dus zo langer mee. Daarmee ga je verspilling tegen."

Plastic duurzamer dan papier

Sterker nog: plastic verpakking is bij hergebruik uiteindelijk duurzamer dan papier, zegt afvaldeskundige bij TNO Esther Zondervan. "Papier is zwaarder dus je hebt meer materiaal nodig en je hebt land, water en chemicaliën nodig. Waardoor de totaalmilieuscore van papier vaker slechter uitpakt dan voor plastic."
Maar beter is nog om helemaal geen verpakking te gebruiken. De gemeente wil in ieder geval dat zoveel mogelijk winkels dat ook gaan doen. Wethouder Bert van Bijsteren: "Nou moeten we gaan zorgen dat dat gemeengoed wordt."