Rivierengebied

Winkelen op zondag blijft heet hangijzer voor nieuwe raad West Betuwe

Wel of niet open op zondag in West Betuwe, dat is de vraag.
Wel of niet open op zondag in West Betuwe, dat is de vraag. © Omroep Gelderland
GELDERMALSEN - Veel gemeenten hebben er al een knoop over doorgehakt. Maar de koopzondag bezorgt West Betuwe nog een knoop in de maag. Een enquête moet de nieuwe raadsleden helpen een beslissing te nemen over de winkeltijdenverordening. Resultaten zijn er nog niet, maar het is wel duidelijk dat niet iedereen hetzelfde standpunt heeft.
West Betuwe kent 24 kernen en twee stadjes. Sommige zonder winkels, maar plaatsen als Geldermalsen en Beesd hebben een behoorlijk winkelcentrum.
Toen premier Mark Rutte eerder een lockdown aankondigde, is een aantal winkels op de zondag vóór de lockdown nog opengegaan. Zo ook Only for Men. “Wij zijn in Geldermalsen begonnen en hebben tien vestigingen. De winkel in Geldermalsen is de enige dit niet op zondag open mag”, legt marketingmanager Menno Dings uit. “Maar op die zondag zijn we dus ongehoorzaam geweest. Ik hoop dat de politiek kiest voor keuzevrijheid voor de ondernemers.”
Ook Karin van Mook van Zin In! Kids Conceptstore deed die zondag mee. Zij wil echt niet iedere zondag open, maar zou graag wat leven in de brouwerij brengen. “Zodat we in het zomerseizoen of tijdens feestdagen wat kunnen organiseren. De horeca mag nu wel op zondag open, maar winkels niet.”

Gezinsdag

Verderop bij juwelier van Leeuwen denken ze er heel ander over. Zij vinden het niet nodig om op zondag te openen. John van Leeuwen: “Ik vind het niet wenselijk voor het personeel. Zo blijft er geen dag meer over voor het gezin, ook voor de winkel vind ik het niet nodig.”
Van Leeuwen voorspelt dat de omzet over een dag extra wordt uitgesmeerd en hij dus vooral hogere kosten zou hebben. Hij is ook niet voornemens om open te gaan op zondag.

Politiek

De politiek staat er ook verschillend in. Zo zijn de ChristenUnie en SGP tegen de zondagsopenstelling. Die laatste partij hield de openstelling ook deze coalitieperiode tegen.
PvdA en Verenigd West Betuwe zien openstelling van winkels wel zitten. De VVD staat er neutraal in: “Aan de ene kant zijn we voor vrijheid en weinig regels, aan de andere kant zijn we bang dat ondernemers zich gedwongen voelen open te gaan als hun concurrent of buurman dat ook doet.”
Uiteindelijk zal de nieuwe gemeenteraad een knoop doorhakken. Wie daarin komen, dat wordt na 16 maart duidelijk.
Omroep Gelderland rijdt in februari en maart in een speciale bus door de provincie, om in samenwerking met lokale omroepen verkiezingsdebatten uit te zenden. Dus ben je benieuwd hoe de lokale politiek over dit onderwerp en andere kwesties in de gemeente denkt? Kijk dan om 20.00 uur naar het lokale verkiezingsdebat van West Betuwe, in samenwerking met SRC FM. Meer informatie over het debat vind je op de pagina van GLD Stemt.
Zie ook: GLD Stemt