Rijk van Nijmegen

Geflopt Democratiefestival krijgt toch een ton van Nijmegen

Het democratiefestival in 2019.
Het democratiefestival in 2019. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De eerste geflopte editie van het Democratiefestival dat één miljoen euro heeft gekost, krijgt toch een vervolg. Eerder gaf de gemeenteraad aan geen geld meer in het evenement te willen steken. Inmiddels zijn de raadsleden van gedachten veranderd.
D66 en CDA hebben woensdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering een motie ingediend om toch een ton bij te dragen aan een tweede editie van het evenement.
“De democratie staat onder druk, door polarisatie en de toenemende verharding in het publieke debat. Niet zelden met scheldpartijen, ziekte- of doodsverwensingen, of zelfs bedreigingen. De meerderheid van deze raad heeft besloten de financiering van het democratiefestival stop te zetten. Geen geld naar elitaire bobofeestjes was een veelgenoemd argument. Ik denk dat dit een overhaaste beslissing is geweest, gebaseerd op verkeerde veronderstellingen”, betoogde D66-raadslid Lusanne Bouwmans.

Vertrouwen in verbeterde tweede editie

Haar fractie heeft er het volste vertrouwen in dat de tweede editie wel een succes gaat worden. “Er is goed geluisterd naar de kritiek op de eerste editie. Er komt een nieuw concept met de nieuwe naam Grondfest, waar minder kosten aan verbonden zijn. We hopen dat we dit nieuwe initiatief als raad omarmen. Wat mij betreft moeten we alle mogelijkheden aangrijpen om onze geliefde democratie weer van ons allemaal te maken. En ik denk dat een festival als Grondfest daar absoluut aan kan bijdragen", aldus Bouwmans.
Een groot deel van de raadsleden is het met haar eens en dus werd na een stemming de motie ‘Nieuwe Grondfesten’ aanvaard.

Democratiefestival

De totale kosten van het eerste democratiefestival in 2019 waren één miljoen euro. Er kwamen slechts 6417 bezoekers en daarmee kostte het festival 156 euro per persoon. Vanuit de raad was hier veel kritiek op. Toen het college van burgemeester en wethouders in oktober vorig jaar voorstelde om bij te dragen aan een tweede democratiefestival werd er dan ook tegen gestemd.

Twee keer over nadenken

Het college heeft vervolgens de fracties in januari gevraagd er nog eens goed over na te denken. "Ik vind het een kans waar je op zijn minst twee keer over na moet denken voordat je daarvan durft te zeggen: doe maar even niet”, aldus burgemeester Bruls.
Dit verzoek heeft samen met een presentatie over de nieuwe opzet van het festival door Teddy Vrijmoet, tien jaar lang verantwoordelijk voor de Vierdaagsefeesten, de meerderheid van de raadsleden van gedachten doen veranderen.

Grondfest

Het festival Grondfest moet volgens het college op termijn tienduizenden bezoekers trekken. Het doel van het democratiefestival 2.0 wordt 'het delen van en gezamenlijk bouwen aan de waarden van democratie', aldus het Nijmeegse gemeentebestuur. Mensen die zich te weinig gehoord voelen in de samenleving krijgen een plek en ook maatschappelijke organisaties en scholen krijgen meer ruimte.