Rivierengebied

Stel verhuist slaapkamer door gebrom windmolens: 'Hele nacht wakker'

Adrie de Visser kijkt naar een van de windmolens.
Adrie de Visser kijkt naar een van de windmolens. © Omroep Gelderland
GELDERMALSEN - Hoe ver moeten windturbines van huizen staan en zijn ze slecht voor de gezondheid? Die vragen staan deze donderdag centraal tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer. Adrie de Visser uit Geldermalsen woont dicht bij drie turbines. En die hebben een grote impact op zijn leven en dat van zijn vrouw.
Vanuit een raam aan de achterkant van zijn huis kijkt Adrie uit over zijn achtertuin. Tot twee jaar geleden stond de keukentafel voor het raam, maar sinds er drie hoge windturbines op zo'n 700 meter van zijn huis zijn geplaatst, eet hij verderop in huis. "Als het zonnetje deze kant op schijnt, dan kan je hier echt niet zitten. Dan word je helemaal dol van die slagschaduw", vertelt Adrie.
Hij en zijn buren hebben tot aan de Raad van State gestreden om de komst van de windmolens tegen te houden, maar tevergeefs.
Bekijk hier waarom Adrie zo'n last heeft van de windturbines:
Stel verhuist slaapkamer door gebrom windmolens: 'Hele nacht wakker gelegen'

Wakker van gebrom

Adrie en zijn vrouw hebben allebei gezondheidsklachten. Of die direct te wijten zijn aan de windturbines, daar durft hij geen harde 'ja' op te zeggen. Maar de slaapkamer hebben ze verhuisd van de achterkant naar de voorkant van het huis omdat het gebrom van de molens hen wakker hield.
"Het gebrom! Met de ramen open slapen was geen optie meer. Als de wind uit de verkeerde hoek kwam dan was het gebrom echt heel irritant. Mijn vrouw heeft een keer een hele nacht wakker gelegen", zegt Adrie.
Tegenwoordig slapen ze dus aan de andere kant van het huis. "We hebben nog wel slapeloosheid, maar het is beter dan eerder. Het geluid is afhankelijk van hoe de wind staat." Ontspannen is ook overdag moeilijk. "Als je wil ontspannen en dan naar buiten kijkt, zie je die molens. Af en toe heb je slagschaduw. Dat zorgt voor frustratie."

Schadelijk

Iemand die ervan overtuigd is dat windturbines schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid, is huisarts Sylvia van Manen uit Den Bosch. "We erkennen wel, inclusief het RIVM, dat het geluid van windturbines tot slaapstoornissen leidt. We erkennen ook dat slaapstoornissen een aantal nare gezondheidsgevolgen hebben. Maar op de een of andere manier lukt het niet om van een plus een, een twee te maken", zegt Sylvia.
De huisarts zette een jaar geleden samen met andere medici de website Wind Wiki op. De artsen maken zich zorgen over de gevolgen van het wonen nabij windturbines en willen overheden, beleidsmakers, andere artsen en de bevolking informeren over die gevolgen.
Grotere kans op hart en vaatziekten, hoge bloeddruk, angstklachten en concentratieproblemen
Huisarts Sylvia van Manen
Volgens Van Manen slapen mensen slechter als ze bij windturbines in de buurt wonen. Dat komt door het geluid van de draaiende molens. "Omdat mensen slecht slapen en hinder van de turbines ervaren hebben ze een grotere kans op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, angstklachten en concentratieproblemen", aldus de huisarts.

Meer afstand

Van Manen heeft een oplossing voor de negatieve effecten van windmolens. "De normen om ze te plaatsen moeten anders. Nederland hanteert in tegenstelling tot andere landen een hele kleine afstand tussen windmolens en huizen."
Van het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer verwacht de huisarts niet veel. "Het opvallende is dat er bij het gesprek geen dokter zit die de medische kant kan belichten. Ik vrees dat het halfbakken wordt."