Gelderland

Spookrijders, wegpiraten en gevaarlijke chauffeurs: zo ga je ermee om

Spookrijders kunnen veel schade veroorzaken.
Spookrijders kunnen veel schade veroorzaken. © News United/112 Achterhoek-nieuws
ARNHEM - Een spookrijder van 86 jaar oud veroorzaakte eerder deze week een groot ongeluk op de A28 bij 't Loo. Hoe ga je als weggebruiker met een spookrijder om? En wat doen de instanties met bestuurders die eigenlijk niet meer in staat zijn om te rijden?
"Als je een situatie op de weg ziet die je niet vertrouwt, dan schakel je de hulpdiensten in", zegt een woordvoerder van de ANWB tegen Omroep Gelderland. "Dat doe je gewoon met 112. Doe dat wel veilig. Dus handsfree of parkeer desnoods eerst je auto. Bijvoorbeeld bij een tankstation langs de snelweg of een andere rustplek."
Ook in het geval waarin je zelf de spookrijder bent heeft Rijkswaterstaat advies. "Raak niet in paniek en probeer de vluchtstrook aan de linkerkant of eventueel de middenberm te bereiken. Zet de alarmlichten aan, ga achter de vangrail staan en bel 112. Hierop zorgt de verkeerscentrale ervoor dat eventuele matrixborden de wegstroken afsluiten met een rood kruis. De weginspecteur of de politie komt dan om het op te lossen."
Bij gevaarlijk rijgedrag komt de politie dus in actie. "Als we vermoeden dat het rijgedrag veroorzaakt wordt door de rijvaardigheid van de bestuurder, dan kan daar onderzoek naar gedaan worden", zegt de woordvoerder van de politie.

En dan?

Vervolgens kom je bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) uit. Daar wordt beoordeeld of mensen nog rijvaardig zijn. Dat wordt in verschillende situaties gedaan. "Als automobilisten 75 zijn en hun rijbewijs verloopt, worden ze uitgenodigd voor een keuring om hun rijbewijs te verlengen", vertelt een woordvoerder. "In de eerste instantie gebeurt dat door een gezondheidsverklaring in te vullen. Deze wordt gecontroleerd door een arts. Het kan zijn dat een rijbewijs dan al verlengd wordt, maar soms is er extra onderzoek nodig. Dan kan er aanvullende informatie gevraagd worden, maar kan het ook zijn dat de bestuurder een rijtest bij het CBR moet doen."
Dat gebeurt niet alleen in het geval van ouderdom. "Mensen kunnen ook om medische redenen onderworpen worden aan een rijtest. Bijvoorbeeld omdat er een arm of been geamputeerd is, of omdat er een ziekte gediagnostiseerd is die het rijgedrag beïnvloedt. Denk dan aan de ziekte van Parkinson, epilepsie of diabetes. Hoeveel tijd er dan tussen de verlenging en de volgende keuring zit, verschilt per geval."

Gevaar op de weg

En wat nou als je iemand kent die eigenlijk een gevaar op de weg is en wel een rijtest kan gebruiken? "Als je twijfelt of iemand door ouderdom of een medische conditie ‘een gevaar op de weg’ is geworden, dan kan je dit melden bij de politie via 0900-8844", zegt de woordvoerder van de politie. "Als wij twijfelen over de rijvaardigheden, dan wordt informatie hierover gestuurd naar het CBR. Familieleden die zich zorgen maken kunnen dat ook altijd melden bij de huisarts."

Zie ook: