Achterhoek / Arnhem en omstreken

Vakantieparken hopen op goed jaar: 'De boekingen lopen weer binnen'

Vakantieparken hopen op een goed jaar
Vakantieparken hopen op een goed jaar © ANP
WINTERSWIJK MISTE - De afgelopen jaren was het flink sappelen voor veel bungalowparken, hotels en campings in Gelderland. Met name in het voorjaar bleven de toeristen weg, blijkt uit de laatste jaarcijfers van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen. Maar dit jaar zien Gelderse vakantieparken het weer positief in.
In de zomervakantie is het de afgelopen twee jaar drukker geweest dan voor corona in de Gelderse accommodaties. Het laagseizoen - in het voor- en najaar - was daarentegen juist minder druk, zo laten de cijfers zien.
Vakantieparken verwachten weer volop toeristen

'Het wordt een druk jaar'

Vakantieparken hopen dan ook dat er dit jaar weer volop geboekt wordt, óók in het voorjaar. Hendrik Jan Mensink, eigenaar van vakantiepark De Twee Bruggen in Winterswijk, is positief. "Het wordt een druk jaar, dat is voor mij al helder. De voorboekingen gaan erg goed. Je ziet dat mensen niet meer afwachten en ook de uitgestelde boekingen uit 2020 gaan inwisselen."
Op zijn terrein staan chalets, bungalows en kampeerplekken. Ook gasten uit Duitsland, België en Engeland boeken weer. "We hopen van ganser harte dat er nu geen kink in de kabel komt. Een goed jaar draai je niet alleen in het hoogseizoen", benadrukt Mensink.

Achterstand inhalen

Edwin Bomers van Marveld Recreatie in Groenlo schetst eenzelfde beeld. "We hebben heel erg gemerkt dat het minder druk was in het voorjaar. In de zomer was het wel volgeboekt, maar daarmee kun je die achterstand niet inhalen." Hij denkt dat de boekingen dit jaar weer op het niveau van voor corona kunnen komen. "Hoewel we dat eerder ook dachten, en toen moest alles ineens weer dicht."
Met name groepsaccommodaties zijn hard geraakt door de coronacrisis. Ook plekken die het vooral moeten hebben van buitenlandse toeristen hebben het zwaar gehad. Ten opzichte van 2019 trok Gelderland in 2021 nog steeds twee derde minder toeristen uit het buitenland.

Stijgende lijn

Uit de jaarcijfers blijkt wel een stijgende lijn. In 2021 vierden al 20 procent méér toeristen een vakantie in onze provincie dan het jaar ervoor. Het totale aantal bezoekers van vorig jaar blijft daarmee nog zo'n acht procent onder het niveau van voor corona. De Veluwe was een van de populairste bestemmingen onder Nederlanders die in eigen land eropuit gingen.
Er zijn dus ook plekken waar de coronacrisis minder hard heeft huisgehouden. Thij Verspaget, eigenaar van vakantiepark Berkenrhode in Wekerom bij Ede: "Wij hebben veel huisjes met eigen sanitair, mensen hebben hier veilig vakantie kunnen vieren. Wij zaten de afgelopen jaren tussen de 85 en 100 procent volgeboekt. Veel mensen wilden toch nog niet naar het buitenland. Dus ik verwacht ook dit jaar weer een goed jaar."

Zie ook: